ЕС обмисля система за онлайн регистрация на идващите от САЩ

ЕС обмисля система за онлайн регистрация на идващите от САЩ

Европейският съюз обмисля да въведе система за електронно потвърждаване на пътуванията, за да се засили наблюдението над лица, пристигащи в ЕС от САЩ без виза, след като миналата седмица Вашингтон одобри подобни мерки за сигурност.

“Разглеждаме въвеждането на тази система. Окончателно решение не е взето”, заяви говорителят на еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини, цитиран от EUobserver.

Той допълва, че ЕС ще прецени дали предлаганата схема гарантира по-голяма сигурност за пътниците или ще им създаде излишни затруднения.

Миналата седмица американският президент Джордж Буш одобри серия от антитерористични мерки, включително система за електронен скрийнинг на пътниците, които пристигат в САЩ и за които не се изисква виза.

Това означава, че пътниците от 15-те страни членки на ЕС, които пътуват без виза в САЩ, ще трябва да се регистрират онлайн и да попълват въпросник преди да им бъде позволено да пътуват.

Практически така се въвежда двудневно предизвестие преди полета за САЩ – нещо, което според ЕС ще създаде пречки за бизнес пътуванията.   

Говорителят на Фратини Роскам Абинг каза, че все още се обмислят подробности с въвеждането на онлайн регистрация за пристигащите в ЕС, но такава система вече работи в Австралия и резултатите са добри.

Фратини ще представи предварителен доклад по въпроса на срещата на вътрешните министри на ЕС другия месец.

Генералният директор на Генерална дирекция "Правосъдие, свобода и сигурност" на ЕК Джонатан Фол се срещна във вторник в Брюксел с помощник-министъра на вътрешната сигурност на САЩ Пол Роузънзуейг, за да обсъди какви последствия ще има американската система за онлайн регистрация за европейците.

Освен това новият американски закон прави достъпен безвизовия режим за повече страни от ЕС, но не толкова, колкото Брюксел би искал.

В писмо до министъра на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф през юни Фратини отбеляза твърдото си намерение за включване на всички страни членки на ЕС в американската програма за безвизов режим, с което да се осигури пълна реципрочност при безвизовото пътувания.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?