ЕС обмисля свиване на бюджета в замяна на одобрение за възстановителния фонд

Преговорите за намиране на компромис стават по-интензивни

Председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Преговарящите от ЕС ще предложат на европейските лидери малко по-малък седемгодишен бюджет, но ще се придържат към целта да бъде създаден възстановителен фонд от 750 млрд. евро, който да подпомогне икономическото съживяване след коронакризата. Това посочва високопоставен представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

По-скромен бюджет за периода 2021-2027 г. спрямо предложения от Европейската комисия на 26 май има за цел да убеди групата на финансово консервативните членки на общността начело с Нидерландия да оттеглят съпротивата си срещу части от възстановителния план.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще предложи бюджетна рамка от 1,05-1,094 трлн. евро спрямо първоначално планираните от ЕК 1,1 трлн. евро.

По-богатите държави, които са нетни вносители в общия бюджет, ще могат също така да запазят отстъпките, с които разполагат, въпреки излизането на Великобритания от ЕС, оставило недостиг в европейската хазна.

Въпреки опасността свиването на многогодишния бюджет да ограничи европейските амбиции в редица области, постигането на споразумение за възстановителния фонд се оценява като по-ценно от икономическа и символична гледна точка на фона на критиките срещу блока, че действа твърде бавно в отговор на пандемията от коронавирус.

Мишел, който председателства срещите на върха на ЕС, е разговарял поотделно с европейските лидери и ще представи предложението идната седмица с надежда сделка да бъде договорена на срещата на върха по-късно през юли, уточнява източникът.

Еврокомисията се стреми да съгласува съответните документи до 1 август, когато започва сезонът на летните отпуски, за да могат Европарламентът и страните членки до края на годината да завършат всички процедури по ратификацията.

По-интензивни преговори

Преговорите за намиране на компромис между 27-те страни членки на ЕС за мащабния план за възстановяване на икономиката стават по-интензивни преди срещата на върха на 17 и 18 юли, информира Франс прес. Брюксел призова днес за бързо постигане на споразумение.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи днес, че е поканила в Брюксел на 8 юли канцлера на Германия Ангела Меркел, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС, Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, който представлява 27-те страни членки и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Целта на тази среща е да се направи равносметка на постигнатия напредък и да се подготвят интензивните политически преговори, които се очертават на хоризонта.

Ще е необходимо силно политическо лидерство, за да се постигне бързо и ползотворно споразумение, заяви Урусла фон дер Лайен в комюнике. За нея е от съществено значение споразумението да бъде постигнато бързо.

Анела Меркел подчерта вчера в реч пред Бундестага, долната камара на германския парламент, по повод първия ден от германското председателство на ЕС, че позициите на страните членки не са се сближили.

Ще бъдат необходими още много разговори, отбеляза тя, потвърждавайки подкрепата си за постигане на бързо споразумение, което ще позволи бързо икономическо възстановяване в ЕС, който е отслабен след карантинните мерки за борба с коронавируса.

Европейският съвет на 17 и 18 юли ще бъде първата среща на върха лице в лице на 27-те страни членки след карантината.

На нея трябва да бъде приет единодушно планът за възстановяване за 750 милиарда евро, предложен от ЕК.

Това предложение се основава на дългосрочния бюджет на ЕС (2021-2027) в размер на 1,1 трилиона евро.

Планът за възстановяване, който ще облагодетелства преди всичко южните страни, най-засегнатите страни от кризата с коронавируса, предизвиква много резерви сред четирите така наречени пестеливи страни - "Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания", припомня АФП.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?