ЕС обмисля центрове за имигранти в Африка, за да се справи с наплива към Европа

ЕС обмисля центрове за имигранти в Африка, за да се справи с наплива към Европа

Италия призова европейските си партньори ЕС да създаде в Северна Африка центрове, които да приемат имигранти, тъй като усилията за укрепване на агенцията на ЕС за опазване на граници се оказват недостатъчни, за да се спре небивалия наплив към Европа на хора, търсещи убежище, предаде Асошиейтед прес.

Италианският вътрешен министър Анджелино Алфана, който участва в заседанието на министрите на вътрешните работи от ЕС, каза през репортери в Брюксел, че тези центрове ще изпълняват хуманитарни задачи, ще позволят на Европа да извърша предварителни проверки и да разбие огромния пазар на трафик на хора.

Повече от 276 000 души са влезли миналата година нелегално в ЕС. Най-много са тръгнали от раздираната от конфликти Либия към Южна Европа. Италия поема основната тежест на имигрантската вълна и правителството ѝ се страхува, че покрай имигрантите в страната може да се промъкват и екстремисти.

ЕС планира да изпрати свои имиграционни служители в някои страни извън Европа, за да установят дали хората имат нужда от спешна помощ и какви възможности за легална имиграция може да им бъдат дадени. Този подход ще се изпробва първо в Нигер, през който транзитно, на път за Европа, минават млади мъже от Сенегал, Гамбия и Мали.

Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос каза, че скоро ще посети Тунис, Египет и Мароко с цел в този район да бъде създадена подобна зона и тези страни да бъдат ангажирани с идеята. Идеята за подобен скрининг на мигранти в африкански страни бе подкрепена от Франция, Германия и Австрия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа