ЕС обмисля укрепване на външните си граници, за да спре европейските джихадисти

Европа може би ще трябва да коригира Шенгенската система, за да се справи със заплахата от страна на нейни граждани, които отиват да се бият в чужбина и се връщат радикализирани в родината си, заяви на среща с колегите си от ЕС в Люксембург германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от ДПА.

Проблемът за т.нар. чуждестранни джихадисти, придоби спешен характер след кървавата стрелба в Еврейския музей в Белгия през май, за която е обвинен френски гражданин от алжирски произход, бил се в редиците на джихадистка групировка в Сирия.

Според ЕС европейските джихадисти в Сирия и Ирак са около 3000.

"Тези хора са обучени за използват експлозиви и оръжие, те са радикализирани и - което е още по тревожно - те повишиха значително равнището на търпимост към насилието", заяви координаторът на ЕС по въпросите на тероризма Жил де Керхов.

Не желаем Европа да изнася тероризъм и със сигурност не искаме обучени екстремисти да се връщат в Европа и Германия и да кроят планове за атентати, каза Де Мезиер, цитиран от БТА.

Искаме да сме сигурни, че всеки граничен служител по външните граници на ЕС знае дали човекът, който напуска територията на ЕС, е чуждестранен боец", добави той.

Това може да наложи промени в Шенгенската информационна система, каза министърът, имайки предвид мрежата за обмен на данни между страните от Шенгенското пространство.

Австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер нарече чужденците джихадисти "бомба със закъснител". Нуждаем се от засилен паспортен контрол за граждани на ЕС, каза тя и допълни, че съществуващите пунктове за гранична проверка не са достатъчно.

Де Керхов отбеляза, че министрите трябва да обмислят също да подновят кампанията за създаване на европейската база данни с информация за пътниците на авиокомпаниите, след като Европейският парламент блокира напредъка по внесено предложение.

ЕС работи също за предотвратяване на радикализацията в интернет. Снощи представители на Гугъл, Фейсбук, Туитър и Майкрософт се присъединиха към вътрешните министри на неформална вечеря в Люксембург.

Италианският министър Анджелино Алфано каза, че технологичните компании са проявили огромно желание да помогнат за париране на заплахата. Предложените мерки включват семинари за обучение на полицаи, представители на гражданското общество и на други интернет компании.

Европейските министри разискваха също въвеждането на доброволни квоти за бежанци в съюза, за да се облекчат страните членки, принудени да се справят с рекорден приток на имигранти, породен отчасти от сътресенията в Сирия, Газа и Африканския рог.

Много от бежанците се опитват да прекосят Средиземно море в разнебитени плавателни съдове. Рекордните над 139 000 души са се добрали до бреговете на Италия от началото на годината.

Седемдесет и пет процента от бежанците се поемат от пет държави - Германия, Швеция, Франция, Великобритания и Италия, каза европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Това не е редно, заяви Томас де Мезиер преди срещата, като изрази надежда с колегите си да се договорят за доброволни квоти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?