ЕС обмисля въвеждането на данък върху SMS и имейлите

Работна група на Европейския парламент проучва предложението на евродепутата Ален Ламасур (Франция) за въвеждане на данък върху електронните писма (имейли) и кратките текстови съобщения (SMS) като начин да се финансират 25-те членки на блока в бъдещето, предаде в понеделник Ройтерс.

Евродепутатът предлага върху кратките текстови съобщения данъкът да е около 1,5 евроцента, а за имейлите -  0,00001 евроцента на изпратен имейл.

Сумата е нищожна, но като се имат предвид милиардите транзакции всеки ден, данъкът може да донесе огромни приходи, обясни Ламасур.

В момента бюджетът на ЕС се финансира чрез комбинация от вносни мита, приходи от ДДС и директни вноски от страните членки, които се определят като процент от брутния вътрешен продукт на страната.

След едногодишните спорове за сегашния седемгодишен бюджет обаче се стигна до извода, че трябва да бъде променен начинът на финансиране на ЕС. Новите предложения се очакват до 2008/2009 година.

Идеята за единен "европейски данък" се радва на подкрепа от много от правителствата на 25-те държави от ЕС, представители в парламента и Европейската комисия. Други идеи са да се въведе данък върху самолетните билети и допълнителен данък върху приходите на петролните компании.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?