ЕС обмисля въвеждането на общи правила за пътните глоби

ЕС обмисля въвеждането на общи правила за пътните глоби
Шефовете на службите за контрол на трафика на страните членки на ЕС поискаха съюзът да въведе нови правила за глобяване на шофьори, които извършват нарушения по пътищата в чужбина. Според Европейската организация на пътните полицаи (ТИСПОЛ), ако бъдe въведена по-ефективна обща система за налагане на глоби, годишно ще бъдат спасявани по най-малко 400 човешки живота.

Белгия, която е ротационен председател на ЕС, обяви, че изработването на нови правила е сред основните ѝ приоритети. Според данните на ЕС чуждите шофьори представляват около 5% от трафика в съюза, но са отговорни за около 15% от нарушенията.

Според ТИСПОЛ страните от ЕС трябва да приемат и прилагат актовете, които се издават на територията на целия съюз.

Шефът на европейската полицейска организация Ад Хелемонс заяви, че въпросът е преди всичко технически, като основната необходимост е да се изгради единна система за налагане на глобите без значение в коя европейската държава е извършено нарушението.

Той добавя, че сега много често шофьорите, извършили нарушение в чужда за тях държава, успяват да избегната наказанията, налагани на местните водачи.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?