ЕС обмисля замразяване на трансфери от фалиращи банки

ЕС обмисля замразяване на трансфери от фалиращи банки

Брюксел обмисля да оправомощи банковите регулатори в страните членки да замразяват трансфери от фалиращи банки, съобщава "Файненшъл таймс".

Целта е да не се допусне съответната банка да остане без ликвидност, преди властите да се намесят. Ще се спират плащания към притежателите на облигации на съответната банка, като се обсъжда и възможността за предотвратяване на теглене на депозити.

ЕК ще проучи опциите за въвеждането на подобен инструмент тип "мораториум", който да се прилага в държавите от ЕС, гласи документ на комисията, цитиран от изданието.

Законодателството в България и в момента разрешава БНБ да спре изплащането изцяло и частично на някои или на всички от задълженията на банка, ако тя бъде поставена под специален надзор.

След грубата злоупотреба на властите със специалния надзор на КТБ през 2014 г., когато те блокираха депозитите на вложителите за около пет месеца, законът беше променен и той вече не разрешава пълно ограничаване на достъпа до депозитите за повече от пет дни. Самият специален надзор не може да продължава повече от месец.

Мярката, която Брюксел проучва, обаче цели намеса на още по-ранен етап, когато регулаторите все още обмислят как да се намесят по отношение на дадена банка. Идеята е мораториумът да трае няколко дни. Не е ясно дали той ще обхване всички депозити или няма да включва гарантираните до 100 000 евро.

Според правителствени източници на "Файненшъл таймс" мярката се подкрепя от Германия и Холандия и целта ѝ е да се минимизират случаите на спасяване на банки с пари на данъкоплатците.

Част от правителствата обаче са притеснени, че спирането на плащанията на твърде ранен етап може допълнително да разклати доверието в дадена банка, което да се пренесе върху цялата финансова система.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?