ЕС обмисля затвор за екопрестъпления

ЕС обмисля затвор за екопрестъпления
Европейската комисия предложи т.нар. зелени престъпления да бъдат криминализирани, предаде в петък ББС.

Според плановете на комисията хората могат да отидат в затвора не само за изхвърляне на токсични и ядрени отпадъци, но и за незаконна търговия с застрашени растения или животни.

Проектът бе разгласен в Рим от еврокомисарите Франко Фратини и Ставрос Димас.

Изброени са девет вида посегателства срещу околната среда и природата като сериозните замърсявания на природните води, въздуха и почвата, както и търговията със защитени животински видове, които да бъдат наказвани с от една до десет години затвор. Предвижданите глоби стигат до 750 000 евро.

В проекта се посочва също кога и в каква степен може да има наказателно преследване срещу компании, извършили екологични престъпления.

По думите на Фратини две трети от престъпленията срещу околната среда имат международен характер. Много от нарушенията не са били наказани на национално ниво заради различия в законодателството в отделните страни членки, посочи още той.

По данни на Европейската комисия Германия, Финландия и Чехия са сред държавите, които най-активно прилагат екозаконодателството, докато Италия, Малта и Кипър имат проблеми в тази област.

Преди да се превърне в закон, проектът трябва да бъде одобрен от всичките 27 страни членки, а след това да се гласува и от Еропейския парламент. ББС коментира, че наказателният кодекс е една от най-строго охраняваните области в националното законодателство.

Споделяне

Още от Европа