ЕС обяви ключови искания за Брекзит, които вероятно ще ядосат Лондон

ЕС обяви ключови искания за Брекзит, които вероятно ще ядосат Лондон

Европейската комисия публикува в понеделник ключовите си искания за уреждането на финансовите въпроси и правата на гражданите при излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде ДПА.

ЕК е изчислила, че финансовите задължение, произтичащи от членството на Великобритания в ЕС, засягат 74 органа на общността, и иска всички сметки да бъдат уредени в евро.

ЕК не е определила размера на окончателната сметка за Брекзит, но изчисленията ѝ се отнасят за периода след напускането на Великобритания.

Задълженията включват капитал за финансирането на Европейската инвестиционна банка, дела на Великобритания във финансирането на споразумението за бежанците между ЕС и Турция и финансирането на учителите в европейските училища.

Исканията вероятно ще ядосат британското правителство. То настоява да се заеме с финансовите искания в последните етапи от преговорите и пряко да ги обвърже с бъдещо търговско споразумение.

Що се отнася до правата на гражданите, ЕС иска британските граждани в общността и гражданите на ЕС във Великобритания да имат право да получават постоянно жителство, след като са имали законно пребиваване за непрекъснат период от пет години.

ЕК също така иска Съдът на ЕС да има пълна юрисдикция по отношение на правата на гражданите. Това искане вероятно също ще ядоса Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?