ЕС обявява 2010 за година на борбата с бедността

Европейската комисия и испанското председателство на ЕС ще обявят в четвъртък началото на Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване, съобщава пресцентърът на ЕК.

Кампанията ще бъде под надслов "Да спрем бедността сега!". Близо 80 милиона европейци, или общо 17% от гражданите в целия съоюза, живеят под прага на бедността.

Според проучване на Евробарометър общо 73% от европейските граждани смятат, че бедността е широко разпространен проблем в страната, в която живеят, а 89% искат правителството им да вземе спешни мерки за неговото разрешаване.

Въпреки че повечето граждани смятат, че отговорността за справянето с посочените проблеми лежи най-вече върху правителството на страната им, 74 % от запитаните очакват дейно участие и от страна на ЕС.

”С провеждането на Европейската година 2010 се цели повишаване на осведомеността относно причините и последиците от бедността в Европа, както сред основните участници като правителствата и социалните партньори, така и сред широката общественост”, съобщават от ЕК.

Всяка от 27-те държави членки на ЕС заедно с Норвегия и Исландия ще съставят програма за своя национална кампания по темата.

Бюджетът на ЕС за годината за борба с бедността е 17 милиона евро.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?