ЕС очаква до 3 месеца ново споразумение със САЩ за защита на личните данни

ЕС очаква до 3 месеца ново споразумение със САЩ за защита на личните данни

Европейската комисия съобщи, че очаква до три месеца да сключи ново споразумение със САЩ за защита на личните данни, предаде БТА от Брюксел в петък.

ЕК води преговори с Вашингтон по този въпрос след решението на Съда на ЕС през октомври, с което действащото досега споразумение бе обявено за нищожно. Решението на съда бе свързано с жалба на австрийски гражданин срещу дейността на Фейсбук. В по-широк план предоговарянето на правната рамка е свързано с масовия електронен шпионаж от американската Агенция за национална сигурност (АНС), станало обществено достояние с разкритията на Едуард Сноудън.

Комисията представи набор от препоръки, на основата на които опазването на личните данни да се подобри. В решението на Съда на ЕС се отбелязваше, че АНС събира всякакви електронни данни масово, безогледно и без конкретна цел. Европейският съд отбелязва, че не съществува работещ механизъм за контрол над събирането и използването на информацията, получена от дружествата в САЩ и американското разузнаване.

ЕК препоръчва всички дружества, регистрирани в САЩ, да поместват на сайтовете си правилата за поверителност, които прилагат, както и линк към страницата на американското министерство на търговията, което участва в разглеждането на жалби на засегнати потребители. Комисията препоръчва също облекчаване и повишаване на достъпността на процедурата за обжалване на действия на дружества, които използват лични данни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа