ЕС очаква още два дни "приемливи" идеи от Лондон

Камарата на лордовете засили натиска срещу Тереза Мей като подкрепи митнически съюз с ЕС

ЕС очаква още два дни "приемливи" идеи от Лондон

ЕС призова Великобритания да представи до 48 часа нови предложения за излизане от задънената улица в преговорите за Брекзит, но правителството на Тереза Мей продължава да губи позиции в парламента и все по-вероятно изглежда временното отлагане на развода между ЕС и Лондон, който по план трябва да стане на 29 март.

На този фон лейбъристите и определени проевропейски среди в Консервативната партия засилват натиска срещу Тереза Мей за провеждането на нов референдум.

В сряда вечерта пък горната камара на парламента прие поправка, предвиждаща правителството да договори митнически съюз с ЕС въпреки нежеланието на Мей да се върви в подобна посока.

Към момента и Лондон, и ЕС, се подготвят за всички варианти, включително за най-нежелания - Брекзит без сделка.

Очакват се "приемливи" идеи от Лондон

Служители на ЕС съобщиха, че са готови да работят без прекъсване през уикенда, ако до петък вечер бъдат получени "приемливи“ идеи за решаване на проблема с "предпазния механизъм“ за ирландската граница.

Последният кръг от преговори за правни гаранции за кратък срок на действие на "предпазния механизъм“, целящ избягване на твърда граница, се провали след като не бе прието британското предложение за създаване на независим арбитражен панел, който да решава споровете между Лондон и Брюксел по споразумението за напускане. Аргументът е, че такъв панел не може да взема важни решения като това за ирландската граница.

Главният юрист на правителството Джефри Кокс каза от своя страна, че Великобритания обсъжда с Европейския съюз конкретен текст за промяна на т.нар. предпазен механизъм за границата със Северна Ирландия, който е ябълката на раздора между Лондон и Брюксел.

"Ние обсъждаме с ЕС конкретен текст с подробни, разбираеми и внимателно обмислени предложения. Изненадан съм да чуя коментарите, появили се през последните 48 часа, че тези предложения не били ясни. Те са ясни като бял ден и ние продължаваме да ги обсъждаме", каза Кокс.

Британският външен министър Джереми Хънт също се разграничи от изявленията на някои служители вчера, че разговорите, целящи да се внесат поправки в споразумението за Брекзита, не постигнали напредък.  

Очаква се британският парламент да гласува във вторник следващите ходове на Лондон. Засега няма изгледи депутатите да подкрепят договорената от Мей сделка. Ако я отхвърлят, те ще трябва последователно да гласуват дали приемат Брекзит без споразумение и дали да бъде отложено временно излизането от ЕС.

От Даунинг стрийт потвърдиха, че гласуването в парламента ще се състои, независимо от това какво ще се случи на преговорите в Брюксел. През януари стратегията на Мей за излизане от Евросъюза беше отхвърлена с категорично мнозинство от депутатите и тя обеща до 12 март да внесе за гласуване нова, ревизирана версия на стратегията си, макар че според европейските представители в преговорите за постигане на промени в договореностите с ЕС няма напредък.

Лондон вероятно ще отложи Брекзит

В четвъртък финансовият министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс, каза, че Лондон вероятно ще трябва да отложи излизането си от Европейския съюз, ако законодателите отхвърлят предложената от правителство сделка при гласуването следващата седмица.

"Правителството е наясно каква е волята на парламента по въпроса. Парламентът ще гласува да не се напуска ЕС без сделка. Дълбоко уверен съм в това", каза Хамънд пред радио Би Би Си.

Хамънд предупреди колегите си евроскептици, че ако не подкрепят предложената от правителството сделка, ще се изправят пред риска от по-тесни икономически отношения с ЕС. "Тогава ще се окажем на непозната територия, където ще е нужен консенсус в Камарата на представителите, а това неизбежно означава, че ще трябва да се правят компромиси. За да се избегне това, колегите ми трябва да гласуват за сделката", отбеляза министърът.

Запитан направо дали би напуснал кабинета, ако Мей реши страната да излезе от ЕС без споразумение, Хамънд отговори: "Винаги съм казвал, че за мен вариантът Великобритания да излезе от ЕС без сделка е много лош".

Камарата на лордовете се произнесе за митнически съюз с ЕС

В сряда вечерта горната камара на британския парламент, Камарата на лордовете, прие поправка, предвиждаща правителството да договори митнически съюз с ЕС.

Това може да изправи премиера Тереза Мей пред нов проблем във връзка със стратегията ѝ за Брекзит, отбелязва Ройтерс

Горната камара на парламента подкрепи междупартийна поправка в Закона за търговията, предвиждаща правителството да предприеме всички възможни стъпки, за да може Обединеното кралство да участва в нов митнически съюз с Брюксел, след като напусне ЕС.

Мей отхвърля варианта за оставане в какъвто и да било митнически съюз, тъй като евроскептичното крило на нейната Консервативна партия е категорично против такава възможност. Самата идея обаче намира подкрепа сред някои от проевропейски настроените консерватори. Митническият съюз е и официална позиция на опозиционната Лейбъристка партия.

Законът за търговията, чийто основен предмет е да бъдат транспонирани действащите търговски споразумения на ЕС с трети страни в двустранни споразумения с Великобритания, се очаква да бъде приет, преди Обединеното кралство да излезе от Евросъюза на 29 март.

Приетата от лордовете поправка може да бъде отхвърлена от избираемата долна камара на британския парламент - Камарата на общините. С тази поправка обаче британските депутати получават възможност да се произнесат по въпроса и тя също така увеличава надеждите на онези, които искат Великобритания да остане тясно свързана с ЕС.

Лейбъристите водят тайни преговори с хора от торите

В същото време лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин води тайни преговори с ключови противници на напускането на ЕС от Консервативната партия. Целта им е да принудят Великобритания да остане обвързана с Европейския съюз, пише британският в. "Експрес".

Лейбъристкият лидер и проевропейските консерватори Оливър Летуин и Ник Боулс са обсъдили предложения, предвиждащи запазването на свободното движение в ЕС. Подобен план означава, че Великобритания ще трябва да следва правилата на общия пазар и бъдещите решения на Брюксел, без да може да влияе на вземането им.

Миналата година при личен разговор с депутати от своята партия Корбин призна, че споразумение, подобно на това между ЕС и Норвегия, ще принуди Лондон да следва правила, писани от други, пише в. "Експрес".

Според говорител на Корбин той е присъствал на срещата, за да обсъди "как да се постигне споразумение, което е добро за работните места във Великобритания и може да обедини противниците и поддръжниците на напускането на ЕС".

Премиерката Тереза Мей винаги е отхвърляла подобен вариант, защото той означава придържане към правилата за свободно движение на хора, припомня британското издание.

Дискусиите бяха много продуктивни, заяви лейбъристкият депутат Стивън Кинък, цитиран от в. "Експрес". Той подчерта, че все повече британски политици от двете партии се присъединяват към позицията, че е необходим прагматичен Брекзит, който запазва връзките с Европа. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа