ЕС очаква от Киев обяснения за блокадата на Донбас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на Киев да блокира Донбас е "изненадващо" и противоречи на предишната политика на украинското правителство. Това заяви ръководителят на представителството на ЕС в Украйна Юг Мингарели, цитирана от ТАСС.

"Решението да се блокира Донбас противоречи на предишната политика на украинското правителство, споделяна от ЕС, но за да формулира окончателна позиция, ЕС очаква обяснения от Украйна", каза дипломатът.

Мингарели съобщи, че след като Украйна предостави исканата информация - "обяснения от украинската власт по много въпроси", ЕС "ще представи позицията си до няколко часа".

Блокадата на сепаратисткия Донбас "става все по-тотална", защото украинският президентът Петро Порошенко е "принуден да прави отстъпки на радикалите", блокирали от януари жп линии, по които Киев получава въглища от отцепническия регион, коментира същевременно руският вестник "Комерсант".

"Действията на блокиращите у нас ще струват скъпо на Украйна, това е очевидно", признал Порошенко и уверил, че държавата "ще прати сметката" и на сепаратистите, и на партиите "Самопомощ" и "Баткившчина", и на другите организатори на блокадата.

За пръв път от началото на украинската криза, отбелязва „Комерсант“, Порошенко включи в списъка с виновници за ситуацията в Донбас - освен Русия и ръководствата на самопровъзгласилите се републики - политически сили, обявили се поначало за единна Украйна и защитили нейния европейски избор. Той бе принуден да признае, че несанкционираната досега от властите блокада на Донбас не е ускорила, а е забавила връщането на региона в Украйна, подчертава изданието.

Същевременно обаче украинският Съвет за национална сигурност и отбрана (СНСО) наложи пълна блокада върху транспортирането на стоки към и от районите, контролирани от проруските бунтовници. Опонентите на президента, които Порошенко се опита публично да осъди, фактически му натрапиха своя дневен ред - те карат държавния глава да действа все по-противоречиво, коментира "Комерсант".

"Украйна реши да узакони пълната блокада на Донбас въпреки вредите за държавата", обобщава в заглавие "Московский комсомолец".

Вчера бойци от силовите структури влязоха във Върховната рада с искане да бъде спряна блокадата на Донбас, а президентът Порошенко ги подкрепяше в това, наричайки радикалите помагачи на Кремъл. Но само час след закриването на заседанието се разбра, че държавният глава въвежда практически пълна блокада на самопровъзгласилите се републики, разказва всекидневникът.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?