ЕС очаква видими ефекти от промените в конституцията и прокуратурата

България отбеляза напредък с промените в конституцията и избора на нов главен прокурор, но са необходими видими ефекти от тях. Това е заявил на срещата си с премиера Сергей Станишев холандският външен министър Бернард Бот, който от вторник е на двудневно посещение в София.

Бот е повторил, че корупцията и организираната престъпност са основните сфери, в които България трябва да работи, съобщи пресслужбата на МС.

Премиерът Станишев е благодарил за последователната подкрепа на холандското правителство за ратификацията на договора ни за

присъединяване към ЕС. На 7 февруари Долната камара на холандския парламент одобри документа с мнозинство от близо 2/3 от депутатите, което бе голяма победа за София и Букурещ, тъй като Холандия бе една от страните, които се смятаха за проблемни във връзка с одобрението на договора за присъединяване на двете страни.

Бернард Бот е на посещение в София по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Премиерът посочи, че окончателната ратификация от страна на холандския парламент ще се възприеме като силен позитивен сигнал за усилията на България за членство в Общността. Той подчерта, че България ще оцени високо финализирането на ратификационната процедура в Холандия преди заседанието на Европейски съвет през юни. Министър Бот увери премиера, че Холандия подкрепя членството на България в ЕС от 1 януари 2007 г. и че ратификацията на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС няма да срещне пречки в холандския Сенат.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?