ЕС очаква връщането на незаконни мигранти към Турция да започне в понеделник

Мина Андреева

Европейската комисия изрази очакването споразумението между ЕС и Турция в областта на миграцията да бъде приложено от понеделник, 4 април, предаде БТА от Брюксел.

В понеделник ще съобщим коя държава от ЕС колко сирийски бежанци от Турция ще приеме, уточни говорителят на комисията Мина Андреева. Говорителят Наташа Берто добави, че близо половината държави в ЕС са изразили готовност да приемат разселени от Турция сирийски бежанци, сред които е и България. В замяна и по схемата "един срещу един" от Гърция в Турция ще бъдат връщани мигрантите, които не подлежат на статут на закрила в ЕС.

Говорителите на ЕК поясниха, че се очаква до понеделник гръцките и турските власти да приемат необходимите законодателни промени, с които споразумението да отговаря изцяло на изискванията на международното право. В отговор на въпрос по повод твърденията, че Гърция ще върне първоначално 500 души в Турция, Андреева заяви, че ЕК никога не е съобщавала брой подлежащи на връщане.

По думите на говорителите ЕК приема с внимание съобщенията за насилствено отблъскване на сирийци по турската граница. В споразумението между ЕС и Анкара е залегнало изискване подобни действия да не бъдат предприемани, това е "червена линия", посочи Андреева.

Първата група сирийски бежанци от Турция се очаква да пристигне в понеделник в Германия в рамките на споразумението между ЕС и Анкара, целящо спиране на бежанския поток, съобщи също в петък за АФП говорителят на германското министерство на вътрешните работи Тобиас Плате. Тези сирийски бежанци, "главно семейства с деца", ще бъдат няколко десетки на първо време и ще бъдат приети във Фридланд, близо до Гьотинген /Западна Германия/, добави говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?