ЕС одобри 17 нови проекта в областта на отбраната

ЕС одобри 17 нови проекта в областта на отбраната

Министрите на външните работи и на отбраната на страните от ЕС дадоха днес зелена светлина на 17 нови проекта от съвместната програма за сътрудничество в областта на отбраната, вариращи от разработването на нова ракетна система до обучаването на разузнавачи, съобщи ДПА.

Двадесет и пет от 28-те страни членки участват в Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС, създадено преди година с цел още по-тясно сътрудничество при развиването на военните способности.

Новите инициативи покриват обучаването, развитието на способността и на оперативната готовност по суша, море и във въздуха, както и киберсигурността, се казва в общо изявление на министрите.

Проектите включват разработване на ракетни системи със среден обсег, развиване на способности за водене на кибервойна и ново поколение управляван дистанционно летателен апарат, наречен евродрон, както и сътрудничество в космическото наблюдение. Различни групи от държави членки ще сътрудничат по всяка индивидуална схема.

Съвместно европейско разузнавателно училище освен това ще има за цел да предостави на националните разузнавачи обучение и тренировки в областта на разузнавателните дисциплини. Тази инициатива ще бъде под надзора на Гърция и Кипър.

Досега имаше 17 инициативи по Постоянното структурирано сътрудничество. С новите 17 инициативи, те стават общо 34.

Страните членки освен това се договориха да засилят гражданската европейска сигурност и да укрепят отбранителните мисии при кризисни ситуации.

Тези мисии целят да засилят полицията, върховенството на закона и гражданската администрация в условия на нестабилност и конфликт и да се справят по този начин с рискове пред сигурността.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?