ЕС одобри германския заем за авиокомпания подразделение на фалиралия Томас Кук

ЕС одобри германския заем за авиокомпания подразделение на фалиралия Томас Кук

Европейската комисия одобри германския мостов заем на стойност 380 милиона евро (419,3 милиона долара) за чартърната авиокомпания Кондор (Condor), подразделение на британския туроператор Томас Кук (Thomas Cook Group), който фалира миналия месец, предаде ДПА.

Заемът, отпуснат от федералното правителство и германската провинция Хесен, цели да помогне на Кондор да продължи дейността си.

Европейската комисия одобри в понеделник заема, след като установи, че той няма да осигури на Кондор несправедливо предимство.

Мярката ще помогне да се гарантира спокойно продължаване на въздушно-транспортните услуги и да се избегнат проблемите за пътниците, посочва ЕК.

Шестмесечният заем ще се плаща на траншове при строги условия, отбелязва ЕК, като допълва, че Кондор ще трябва да представя всяка седмица нуждите си от налични средства. Новите вноски ще бъдат изплащани само когато на компанията не ѝ стигат пари.

Освен това Германия се ангажира да гарантира, че заемът ще бъде върнат след шест месеца или Кондор ще трябва да бъде подложен на мащабно преструктуриране, да се върне към дългосрочна жизнеспособност, допълва ЕК.

Тези условия ще намалят до минимум изкривяването на конкуренцията, което евентуалното може да бъде предизвикано от държавната помощ, отбелязва Европейската комисия.

В Кондор работят общо 4900 души. Компанията води преговори с евентуални купувачи.

Споделяне

Още от Бизнес