ЕС одобри отпускането на средства за изследователски проекти в отбраната

ЕС одобри отпускането на средства за изследователски проекти в отбраната

Европейската комисия съобщи, че по линия на Европейския фонд за отбрана са одобрени няколко нови проекта за научни изследвания.

Проектът "Океан 2020" е свързан с наблюдението на морските пространства и включва използването на управлявани от разстояние самолети и подводници. Проектът ще бъде управляван от 42 организации от 15 държави от ЕС и ще бъде финансиран безвъзмездно с близо 35 милиона евро.

Други три проекта, свързани с подобряване на екипировката на войниците, са получили подкрепа от един до три милиона евро. Един от тези проекти е за разработка на камуфлажни облекла, които се променят съобразно околната среда и осигуряват защита срещу датчици, действащи в няколко вълнови обхвата. Вторият проект е за подобряване на съвместимостта на части от войсковото снаряжение (например датчици или цифрови очила), се посочва в съобщението. Третият проект е за разработване на много леки войскови бронежилетки.

 

Комисията добавя, че скоро се очакват проекти за разработка на лазер с висока мощност.

Европейският фонд за отбрана разполага с 90 млн. евро за научноизследователски разработки до края на идната година. ЕК ще предложи след 2020 г. фондът да получава годишно финансиране от 1,5 милиарда евро.

Споделяне

Още от Европа

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?