ЕС одобри отпускането на средства за изследователски проекти в отбраната

ЕС одобри отпускането на средства за изследователски проекти в отбраната

Европейската комисия съобщи, че по линия на Европейския фонд за отбрана са одобрени няколко нови проекта за научни изследвания.

Проектът "Океан 2020" е свързан с наблюдението на морските пространства и включва използването на управлявани от разстояние самолети и подводници. Проектът ще бъде управляван от 42 организации от 15 държави от ЕС и ще бъде финансиран безвъзмездно с близо 35 милиона евро.

Други три проекта, свързани с подобряване на екипировката на войниците, са получили подкрепа от един до три милиона евро. Един от тези проекти е за разработка на камуфлажни облекла, които се променят съобразно околната среда и осигуряват защита срещу датчици, действащи в няколко вълнови обхвата. Вторият проект е за подобряване на съвместимостта на части от войсковото снаряжение (например датчици или цифрови очила), се посочва в съобщението. Третият проект е за разработване на много леки войскови бронежилетки.

 

Комисията добавя, че скоро се очакват проекти за разработка на лазер с висока мощност.

Европейският фонд за отбрана разполага с 90 млн. евро за научноизследователски разработки до края на идната година. ЕК ще предложи след 2020 г. фондът да получава годишно финансиране от 1,5 милиарда евро.

Споделяне

Още от Европа