ЕС одобри споразумението за екстрадиция със САЩ

Европейските министри на правосъдието одобриха дългоочакваното споразумение за екстрадиция със САЩ, което обхваща тероризма и организираната престъпност.

Споразумението е част от отговора на ЕС на атаките срещу САЩ от септември 2001 г. и ще бъде подписано на срещата на върха ИС - САЩ на 25 юни.

То бе забавено почти година, тъй като ЕС настояваше и получи правото да отказва екстрадиция, ако на заподозряното лице може да бъде наложена смъртна присъда в САЩ или САЩ не могат да гарантират справедлив процес, предаде Би Би Си.

Европейските правозащитни организации обаче смятат, че гаранциите са твърде смътни и двусмислени.

Споразумението за екстрадиция върви в пакет с друго споразумение за полицейско сътрудничество, което ще позволи на правоохранителните органи от САЩ и ЕС да създават общи екипи за разследване, да споделят доказателства и да съкратят бюрократичната процедура за искане на помощ и информация при криминални и терористични престъпления.

И двете споразумения трябва да бъдат ратифицирани от всички 15 страни - членки на ЕС и от Сената на САЩ.

Вашингтон приветства споразуменията и ги определи като инструменти, които ще добавят стойност към общата борба срещу тероризма.

САЩ имат двустранни споразумения за екстрадиция с редица европейски държави, но новото позволява исканията да бъдат разглеждани при опростена процедура.

Не е ясно как споразумението ще засегне заподозрени за тероризъм чужденци, които могат да бъдат разследвани от военни трибунали, които имат правото да издават смъртни присъди.

Европейският парламент изрази тревога от ситуацията със затворниците в базата Гуантанамо, където САЩ държат повече от година около 600 пленници от 40 около страни, както и недоволство от начина, по който бе договорено споразумението - без консултации с националните парламенти.

Още от Европа