ЕС одобри условия за прием на бивши затворници от Гуантанамо

Страните от ЕС постигнаха съгласие за условията, при които ще приемат на своя територия бивши затворници от центъра за задържане на предполагаеми терористи в американската военна база в Гуантанамо, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това стана на заседание на министрите на вътрешните работи на 27-те в Люксембург. Новината съобщи еврокомисарят, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро.

Министрите са постигнали компромис за условията за приемане на бившите задържани, който дава гаранции за сигурността на онези еврочленки, които имаха най-големи резерви по въпроса, като Австрия, Германия и Италия. В текста на споразумението се казва, че правителствата на страните членки, които приемат на своя територия затворници от Гуантанамо, трябва да вземат подходящите мерки, за да им попречат да нарушат обществения ред и вътрешната сигурност на ЕС.

САЩ ще предадат на европейски страни онези затворници, които са обявени за "невинни" от американските власти. На теория те трябва да могат да се движат свободно из Шенгенското пространство, към което се присъединиха и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн - все страни, които не са членки на ЕС.

Тези бивши задържани няма на теория да могат да се движат само във Великобритания и Ирландия, които не са част от Шенген, припомня Франс прес.

По този въпрос обаче Баро каза, че вероятно ще бъдат взети предпазни мерки.

Франция вече поде инициативата в тази насока. Алжирецът, който беше приет на френска територия, след като прекара 7 години в Гуантанамо, няма право да напуска френската територия.

Със споразумението от Люксембург ЕС даде зелена светлина за започване на процес за приемане на някои бивши задържани от Гуантанамо. Следващият етап ще бъде приемането на съвместна декларация, което ще стане на срещата на външните министри на страните от ЕС и САЩ на 15 юни.

От 240-те задържани в Гуантанамо между 40 и 60 са смятани за невинни, но те не могат да бъдат върнати в родните им държави от съображения за сигурност, припомнят европейски представители. Приемането на такива хора на европейска територия ще става на доброволен принцип. Чехия няма да приеме никого от тях. Франция вече прие един, а готовност са изразили Великобритания, Испания, Португалия и Ирландия.

Споделяне

Още по темата

Още от