ЕС опитва да успокои Москва за противоракетния проект на САЩ

ЕС опитва да успокои Москва за противоракетния проект на САЩ
Европейският съюз няма намерение да участва в американския проект за изграждания на противоракетен щит в Европа, но страните-членки в блока могат да се присъединят. Това заяви в четвъртък ръководителят на външната политика на ЕС Хавиер Солана, цитиран от електронното издание Euobserver.

Изказването е опит да се тушират притесненията на Русия във връзка със системата, посочва медията.

По думите на Солана всяка страна ще решава сама дали да се включи в проекта.  Външнополитическият представител на ЕС присъства на неофициална среща на военните министри на блока в германския град Висбаден., където бяха обсъдени плановете на САЩ да построи антиракетен щит в Полша и Чехия.

Вашингтон предложи на територията на Прага и Варшава, двама от най-големите съюзници на САЩ, да бъде създадена система, която да прихваща ракети, изстреляни от Северна Корея и Иран, например, отбелязва изданието. Идеята бе приветствана от водещи политици и от двете страни.

Според плана до 2011 година в Полша трябва да бъдат разположени 10 пускови установки, а в Чехия – радар. САЩ подчертаха, че разчитат на сътрудничеството на Москва и че компонентите на щита няма да представляват никаква заплаха за страната.

Въпреки това американските планове предизвикаха остра реакция от страна на Русия. Миналия месец руският президент Владимир Путин заяви, ще Москва също може да изгради подобна система.

Според Солана Полша и Чехия не представляват заплаха за никого. В момента е спорно дали има заплаха за сигурността на ЕС, но това може да се промени за в бъдеще, допълни той.

Ние ще направим всичко възможно, за да имаме добри, стабилни отношения с Русия, каза още той.

Междувременно Германия призова изграждането на системата да стане под опеката на НАТО.

Трябва да има дебат в рамките на НАТО, заяви германският министър на отбраната Франц Йозеф. Изявлението му идва ден след като Пентагонът обяви, че Вашингтон няма намерение да търси зелена светлина от останалите 25 членове на алианса за ракетния си щит в Източна Европа.

Европейските съюзници на САЩ се тревожат, че планът ще навреди на отношенията с Москва, и Германия стана изразител на мнението за по-широки консултации в НАТО по проекта, отбелязва Ройтерс.

Вашингтон обяви, че според плана един от радарите на противоракетната система трябва да бъде разположен в Кавказ.

Началникът на американската Агенция за противоракетна отбрана генерал-лейтенант Хенри Объринг не уточни къде точно може да бъде инсталиран радарът, но подчерта, че съоръжението ще бъде насочено към Иран, но не и към Русия.

"Ние не можем да го насочим срещу Русия, а дори и да можехме, той няма да е достатъчно мощен, за да засече руска ракета", аргументира се Объринг.

Американският генерал отбеляза още, че Вашингтон ще придвижи напред плановете си със или без съгласието на НАТО.

В петък главнокомандващият на Военно-въздушните сили на Русия Владимир Михайлов каза, че евентуалното разполагане на радар в страната няма да навреди на руската отбрана. Той обясни, че Москва има всичко нужно, за да отговори адекватно.

Споделяне

Още от Свят