ЕС осъди нападението срещу българския посланик в Йемен

Европейският съюз остро осъди опита за отвличане на българския посланик в Йемен и призова йеменското правителство да осигури защитата на дипломатите и другите чужденци, съобщи Франс прес.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън разпространи своя позиция, в която осъжда нападението в Сана на 12 май, при което беше ранен българският посланик Борис Генадиев Борисов.

Според Аштън опитът за отвличане на посланик Борисов е още едно доказателство за крехката ситуация в Йемен.

Министърът на външните работи Николай Младенов от своя страна съобщи в понеделник, че не предвижда на този етап промяна в нивото на дипломатическото представителство на България в Йемен.

Младенов е в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС по външни работи.

Той съобщи, че състоянието на дипломата е добро и се очаква в близките дни той да се прибере в София. Всеки ден посланикът ще бъде подлаган на преглед в болницата, за да бъде наблюдаван за появата на странични ефекти.

Младенов съобщи, цитиран от БТА, че ще търси разговор с външния министър на Йемен, за да бъдат координирани мерките за охрана на посолството в Сана и за да се запази сигурността на работещите в дипломатическите мисии.

Споделяне

Още по темата

Още от България