ЕС осъди тайните полети на ЦРУ над Европа

ЕС осъди тайните полети на ЦРУ над Европа

Европейският парламент прие изобличаващ доклад за тайните полети на ЦРУ, осъждащ страните членки, които са били пасивни по отношение на операциите, предаде в сряда ББС.

Великобритания, Германия и Италия са сред 14-те държави, които позволиха на САЩ насилствено да задържа заподозрени в тероризъм, заявиха депутатите.

Според приетата резолюция Европейският парламент осъжда страните, които са приели или по някакъв начин са си затворили очите пред тази практика.

ЦРУ е извършило над 1 000 тайни полета във въздушното пространство на ЕС за периода  2001-2005 г., се казва в доклада на ЕС. Документът бе приет с 382 гласа "за", 256 "против" и 74 "въздържали се".

В текста се посочва, че някои европейски държави са си затваряли очите или са допускали полети на ЦРУ, използвани в някои случаи за извънредно прехвърляне или незаконно транспортиране на заподозрени в тероризъм.

В някои случаи във временните тайни затвори, разположени в американски  военни бази на територията на европейски държави, евентуално е липсвал контрол от страна на приемащите страни, се казва в доклада.

Евродепутатите призоваха Съвета на министрите в ЕС да упражни натиск върху всички засегнати, като настояха правителствата да предоставят пълна информация и съдействие. При наличие на данни се предвижда да започнат изслушвания и незабавно провеждане на независимо разследване.

Не трябва да позволяваме това, което се случи през последните пет години, да става никога повече, каза социалистът Джовани Фава, който участва в изготвянето на доклада.

Въпреки че докладът няма юридическа стойност, Фава заяви, че направеното разследване е разкрило много нови доказателства.

По време на разследването евродепутатите са пътували до страните включително до Румъния, Полша, Великобритания, Щатите и Германия, за да установят доколко страните от ЕС са били замесени в задържането и изпращането на заподозрени в тероризъм, измъчвани в някои случаи.

Полша бе една от страните, които бяха най-много критикувани, но нейното име не фигурира в крайния доклад, коментира ББС. Разследването е констатирало, че са налице само косвени доказателства и “не може да се признае или отрече съществуването на тайни затвори в Полша”.

Според най-голяма политическа група в Европарламента – дясноцентристите, докладът е повлиян от антиамериканизъм.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?