ЕС още не е казал “да” за проекта АЕЦ “Белене”

ЕС още не е казал “да” за проекта АЕЦ “Белене”

Европейската комисия (ЕК) не е давала "зелена светлина" за строителството на АЕЦ “Белене”, заяви в сряда говорителят на еврокомисаря по енергетиката. Така той опроверга съобщението на българската държавна електрокомпания от предния ден, че Генерална дирекция за енергетика и транспорт към ЕК е дала зелена светлина на договора между НЕК и руската "Атомстройекспорт" за изграждането на втора атомна централа у нас. НЕК посочи, че е получила положителен отговор на сключеното в края на миналата година предварително споразумение с контролираната от "Газпром" компания.

ЕК още не е взела такова решение, заяви в сряда пред журналисти в Брюксел Феран Тараделас, говорител на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Процесът за вземането му отнема време. Работим добре с българските представители, които искат АЕЦ “Белене” да бъде построена, но решение в тази насока още не е взето, допълни той.

Тараделас каза още, че за ЕК няма никакво значение, че става дума за използване на руска технология, която "не е от първото поколение такава технология, както в Чернобил". Значение има единствено да бъде преценена сигурността на централата. Взема се под внимание и сеизмологичната обстановка в района, каза говорителят.

Той не се ангажира със срокове кога ЕК може  да излезе със становище за строителството на “Белене”.

Разминаването между информациите идва от това, че НЕК е поискала два вида отговори във връзка със строежа на АЕЦ "Белене", обясни пред Mediapool Юлиан Желязков, ръководител на управление "Правно" в НЕК.

Единият е по чл. 105 на Договора за създаване на Европейската атомна енергийна общност (Договор за Евратом), съгласно който страната ни е длъжна в 30-дневен срок от присъединяването си съм ЕС да информира Брюксел за договорите, сключени преди членството, за да запазим действието им. София е информирала за договора с "Атомстройекспорт" и за контракта с друга руска компания ТВЕЛ, която доставя свежото ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Оповестеното вчера положително становище на Брюксел се отнасяло до оставянето на договорите в сила, но не означава зелена светлина за АЕЦ "Белене", обясни Желязков.

Проектът ще бъде одобрен от ЕК, ако получим положително становище за другия поискан отговор - по чл. 41 от Договора, обясни юристът на НЕК. Съгласно този член България трябва да поиска становище по вече подписани споразумения за енергийни проекти. Такъв отговор от ЕК действително не сме получавали, каза той.

Положителното становище на Брюксел по самия проект за строежа на АЕЦ "Белене" е важно за финансирането на планираните две мощности от по 1000 МВ, което в момента е в процес на структуриране от страна на НЕК. Ако не получи такова, България няма да може да кандидатства за заем от Евратом, който се очаква да е в размер на около 300 млн. евро. Това ще затвори вратите и на доста банки, които вече преговарят за кредитирането на новите ядрени мощности.

НЕК в момента разглежда предварителните оферти на петима кандидати за стратегически инвеститори в бъдещата ядрена централа. Италианската "Енел", белгийската "Електрабел", чешката CEZ, както и германските E.ON и RWE искат да придобият 49 на сто от дружеството, което ще финансира строежа на централата и после ще я експлоатира. Не е ясно кога ще приключи процедурата, въпреки че в сряда министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че до края на годината ще има избран съакционер. Причината НЕК да не иска да се ангажира със срок е, че държавната компания ще иска подобряване на вече внесените предложения, след което ще текат преговори по окончателните оферти.

От НЕК се надяват Брюксел да даде зелена светлина за АЕЦ "Белене", след като организацията на европейските ядрени оператори EUR е одобрила проекта, който ще се строи по последния вариант на руската технология ВВЕР. Очакванията са след като техниците в ЕС имат положително становище, такова да бъде и на политиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес