ЕС осигурява десетки милиони евро за влакови билети за младежи

ЕС осигурява десетки милиони евро за влакови билети за младежи
Европейската комисия съобщи, че за догодина е предвиден фонд от 50 милиона евро за младежки програми, като неограничена част от тези средства могат да бъдат използвани за осигуряването на безплатни билети за влак за младежите в ЕС, които навършват 18 години.
 
Председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Мартин Вебер даде идеята ЕС да осигурява безплатни билети за навършващите пълнолетие граждани на ЕС, за да опознаят по-добре Европа. Парламентарната група на социалистите и демократите засега е по-скоро сдържана към подобно предложение.
 
Идеята предвижда младежите, които стават на 18, да получават безплатни билети, валидни за един месец. Тези билети биха им давали неограничен достъп до влаковете в ЕС. Според изчисления, представени в медиите, ако 50 до 70 на сто от 18-годишните младежи в ЕС използват тази възможност, това би струвало 1.5 милиарда евро на година, съобщи БТА. 
 
Социалистите възразяват, че едва ли първостепенна задача на ЕС би трябвало да бъде плащането на билети, докато толкова много млади хора са без работа. Допълва се, че инициативата би облагодетелствала повече младежите от богатите държави в ЕС, защото останалите не биха имали средства за пътуване, дори и билетите да бъдат безплатни.
 
ЕК поясни, че харесва много идеята и я подкрепя, макар посочената сума за догодина да не е предвидена за пряко изплащане на билети. В отговор на въпрос защо не се покриват разходи за пътуване със самолет, говорител на комисията обясни, че част от целта е да бъде насърчено природосъобразното пътуване.
 
Предвижда се Естония, Латвия, Литва, Кипър и Малта, които не са свързани с железопътната мрежа на ЕС, да получат възможност да плащат билети за фериботи и автобуси. Право на подаръка за 18-годишнината си ще имат и младежите, които не са с европейски произход, но пребивават в ЕС законно. Официално месечен билет за цялата европейска железопътна мрежа струва 479 евро.
Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?