ЕС оспорва решението на руските власти да не допуснат Навални до изборите

Според Кремъл неучастието на опозиционера в изборите няма да се отрази на тяхната легитимност

ЕС оспорва решението на руските власти да не допуснат Навални до изборите

Решението на Централната избирателна комисия в Русия да не допусне Алексей Навални до участие в изборите за президент догодина хвърля сянка върху политическия плурализъм в страната и поражда съмнения за демократичността на избора. Това се посочва в изявление на говорител на Европейската служба за външно действие.

В него се отбелязва, че Европейският съд по правата на човека е отчел, че Навални не е имал достъп до независимо и честно правосъдие. Обвинения на политическа основа не бива да бъдат използвани срещу участие в политиката. "Очакваме руските власти да осигурят равни условия, включително по отношение на президентските избори догодина", се допълва в изявлението.

ЕС изразява очакването представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат поканени за наблюдатели на предстоящите избори за президент на Руската федерация. Посочва се, че ЕС ще оцени резултата от изборите на основата на заключенията на наблюдателите, както постъпва обичайно.

Руската ЦИК обяви вчера, че не допуска Навални до участие в президентските избори, защото е осъждан. Срещу него е издадена условна присъда за злоупотреба с държавни средства и за да бъде допуснат до изборите, присъдата трябва да бъде отменена, или той трябва да получи специално разрешение.

Навални призова за бойкот на президентските избори.

Според Кремъл неучастието на Навални в президентските избори няма да се отрази на тяхната легитимност. Това заяви пред журналисти в Москва във вторник говорителят на руския президент Дмитрий Песков, който коментира отказа на руската ЦИК да регистрира Навални.

В Кремъл са запознати с различни изказвания по въпроса на анализатори, но не са съгласни с мнението, че отказът за регистрация на Навални може да се отрази на кампанията. Той не пожела да коментира самото решение на ЦИК за Навални, като отбеляза само, че в случая ЦИК се е ръководила изцяло от действащото изборно законодателство на Русия.

Песков обаче каза, че руските власти трябва внимателно да проучат въпроса дали призивите на Навални за бойкот на изборите не нарушават законите.

АП отбелязва, че руското законодателство не казва дали призиви за бойкот на избори са незаконни, но припомня, че миналата година властите блокираха достъпа до няколко уебсайта, призоваващи за бойкот. 

Междувременно стана ясно, че инициативен комитет в Москва ще издигне официално руския президент Владимир Путин като независим кандидат на президентските избори в страната през март.

Преди дни Путин обяви намерението си да се кандидатира на изборите, но като независим кандидат. Въпреки това, управляващата в Русия партия "Единна Русия" официално подкрепи кандидатурата му за изборите догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят