ЕС остава бдителен, след като Сенатът на САЩ одобри нови санкции срещу Русия

ЕС остава бдителен, след като Сенатът на САЩ одобри нови санкции срещу Русия

Европейската комисия предупреди, че ще остане бдителна, след като американският Сенат одобри законопроект за засилване на санкциите срещу Русия, предаде Франс прес.

"Ще следим внимателно как се развиват нещата и как ще се прилага този закон, след като влезе в сила. Ключовата дума е бдителност", каза на брифинг с журналисти говорителят на ЕК Александер Винтерщайн.

"Отбелязахме разбира се, че някои елементи, които ни безпокояха, са взети под внимание в сегашния проект, но както вече казах - оставаме бдителни", добави той

Запитан дали ЕК гледа благосклонно на възможността американският президент Доналд Тръмп да използва правото си на вето, Винтерщайн каза, че не е работа на ЕС да се намества в законодателния процес в САЩ.

Освен срещу Русия, одобреният от Сената законопроект, предвижда засилване на едностранните санкции и срещу Иран и КНДР.

Европа няма да се съгласи приетите от Сената на САЩ санкции срещу трите страни да засегнат европейски предприятия, предупреди в комюнике днес германският външен министър Зигмар Габриел.

Президентът Доналд Тръмп го знае, знае го и Държавният департамент, както и американското правителство, добави министърът, като наред с това призна, че е важно да се запази натискът върху Москва заради ролята ѝ в украинския конфликт.

Приетият от Сената законопроект беше осъден от Русия, но беше разкритикуван и от Брюксел, тъй като би могъл да засегне европейски компании и в дългосрочен план доставките на руски газ.

Габриел подчерта, че санкциите не са "подходящ инструмент за насърчаване на националните експортни интереси и родната енергийна промишленост".

Пекин заяви, че гледа враждебно на едностранните санкции, гласувани от американския Сенат срещу Русия, Иран и Северна Корея, и ще се противопостави решително на всяка мярка, която засяга интересите му.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа