ЕС отделя по-малко пари за наука, но ще плати предсрочно

Предсрочно ще бъдат изплатени през първите две години от новия програмен период средствата за наука, които обаче тази година ще са с един милиард евро по-малко от миналата. Това решиха във вторник депутатите от Европейския парламент в Брюксел, съобщи Ивайло Калфин по време на Петата европейска среща на високо равнище за иновациите в белгийската столица.

Изследванията и иновациите са една от малкото области, в които финансирането през следващия бюджетен период е увеличено, обясни Калфин. Въпреки това той изтъкна, че през идните 2 години ще има спад в инвестициите, който само донякъде ще бъде компенсиран от предсрочното изплащане на суми, договорено от Европейския парламент.

През 2014 г. европарите за наука, които тази година бяха 10 млрд.евро, ще намалеят с около 1 млрд. евро, а сегашните нива на финансиране ще бъдат достигнати едва през 2017 година, обясни Калфин, който е докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г.

"Въпреки огромните усилия от различни политически групи в Европейския парламент, общото намаляване на европейския бюджет ще се отрази и на финансирането на науката и изследванията", добави Калфин.

Парламентът обаче успя да се пребори за предсрочно изплащане през първите две години от програмния период на средствата за наука и изследвания, борба с безработицата и за поощряване на малкия и среден бизнес. Евродепутатите смятат, че това ще ускори излизането на страните членки от кризата.

Предсрочно изплатените средства ще бъдат разделени между Европейския изследователски съвет и програмата "Мария Кюри".

Заради недостига на средства само 8 процента от парите за наука през 2014 година ще бъдат насочени към нови проекти, докато останалите 92 процента ще се плащат за вече стартирали.

Генералният директор на дирекцията "Изследвания и иновации" в Европейската комисия Робърт-Ян Смитс, който също участва във форума, заяви, че комисията е силно разтревожена, че бюджетът от 70 млрд. евро за научната програма на ЕС "Хоризонт 2020" е само на хартия, като почти няма пари за финансиране на нови проекти и авансови плащания.

"Изключителен цинизъм е, че страните членки посочват "Хоризонт 2020" като приоритет, а от друга страна орязват парите в брой. Това ще създаде огромен недостиг на средства в бъдеще", заяви Смитс.

Участниците в Петата среща на високо равнище по иновациите изразиха тревога, че заради недостатъчното финансиране европейската наука е загубила лидерските си позиции през последните години, а икономиката изостава значително от конкурентите си.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?