ЕС отхвърли искането на Борис Джонсън да отпадне предпазният механизъм за Брекзит

ЕС отхвърли искането на Борис Джонсън да отпадне предпазният механизъм за Брекзит

Европейският съюз отхвърли искането на британския премиер Борис Джонсън за отпадане на предпазния механизъм за ирландската граница от каквато и да е сделка за Брекзит. Председателят на Европейския съвет Донлад Туск коментира във вторник изпратеното преди ден писмо на Джонсън с думите: "Тези, които са против предпазния механизъм и не предлагат реалистични алтернативи, всъщност подкрепят връщането на границата. Дори и да не го признават".

"Предпазният механизъм е гаранция срещу появата на физическа граница на остров Ирландия, докато не бъде намерена (подходяща) алтернатива", написа Туск в Туитър.

Говорителка на Европейската комисия заяви във вторник, че предпазният механизъм е единственото средство, посочено и от Лондон, и от ЕС, чрез което да бъде избегнато връщането на граничните проверки на остров Ирландия след Брекзит, предаде Ройтрес.

"Писмото не предлага оперативно от юридическа гледна точка решение, чрез което да не допуснем връщането на физическата граница на остров Ирландия", каза на пресконференция Наташа Берто. "Нашата позиция по въпроса за предпазния механизъм е добре известна. Той е единственото посочено досега и от двете страни средство за изпълнението на това задължение", добави тя.


Джонсън настоя да бъде сложен край на така наречения предпазен механизъм, който предвижда Великобритания да остане тясно свързана с европейския митнически съюз, ако двете страни не са в състояние да договорят други начини, чрез които да бъде предотвратено връщането на граничните проверки на хората и стоките, движещи се между Северна Ирландия и Република Ирландия, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Неточно и подвеждащо

Специалната група към ЕС, занимаваща се с Брекзит, окачестви части от писмото на Борис Джонсън като "неточни" и "подвеждащи", съобщи сайтът "Политико".

В позицията се изразява "съжаление", че Лондон "иска да замени юридически оперативно решение с ангажимент да се опита да намери решение". Освен това изразява "съжаление" за липсата на каквито и да е "конкретни предложения за това какви могат да бъдат тези алтернативни договорености (за предпазния механизъм)".

Доналд Туск ще изпрати официален отговор на писмото на британския премиер, но до момента ние не сме получили искане от Великобритания за двустранна среща, коментира говорителката на ЕК Наташа Берто.

Дългогодишният белгийски евродепутат Ги Верхофстад заяви, че предпазният механизъм е "жизненоважна застрахователна полица" и няма мнозинство в Европейския парламент за премахването ѝ от споразумението за Брекзит. Времето на големите приказки и игри на политически обвинения бързо отминава, написа Верхофстад в Туитър.

Споразумението на Брекзит няма да бъде предоговаряно

В понеделник, след едночасов телефонен разговор с Джонсън, ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно.

Финландският премиер Анти Рине също каза пред британския си колега, че ЕС няма да предоговаря договора, съобщи във вторник говорител на Рине.

"Премиерът Рине повтори, че Споразумението за излизането не подлежи на промяна", каза говорителят пред Ройтерс. Той добави, че разговорът се е състоял на 19 август.

Финландия е ротационен председател на ЕС, а британският премиер предприе нов опит да убеди съюза да преразгледа договора за излизането.

Какво предлага Борис Джонсън

В писмото, публикувано от кабинета на Джонсън, премиерът повтаря предложението си предпазният механизъм - който дава гаранции, че няма да има "твърда" граница на остров Ирландия - да бъде изключен от споразумението, постигнато с ЕС от предшественичката му Тереза Мей.

Джонсън, който се зарече да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение, смята, че е възможно да се постигне съгласие по въпроса за предпазния механизъм и определя това като най-голям приоритет на правителството му.

"Обединеното кралство и ЕС вече имат съгласие, че алтернативни договорки могат да бъдат част от решението. Затова предлагам предпазният механизъм да бъде заменен с поемане на задължение да се изработят такива договорки възможно най-бързо преди края на преходния период, в рамките на бъдещите отношения", пише Джонсън до Туск.

Посочва, че Великобритания е готова да обсъди конструктивно и гъвкаво какви ангажименти могат да засилят доверието между двете страни за развитието на бъдещите им отношения, ако такива договорки не бъдат готови до края на преходния период.

В писмото Джонсън изразява мнение, че предпазният механизъм е несъстоятелен, защото е антидемократичен и несъвместим със суверенитета на Обединеното кралство като държава. Но той е готов да даде гаранции, че няма да има твърда граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Предпазният механизъм ще задължи Великобритания да спазва някои правила на ЕС, ако не намери друг начин да задържи отворена границата по суша между Северна Ирландия и Ирландия, която е член на ЕС. За Дъблин това е решаващо за запазване на мира на острова.

"Правителството няма да въвежда инфраструктура, проверки или контрол по границата между Ирландия и Северна Ирландия. С радост ще поемем законово обвързващ ангажимент в тази посока и се надяваме, че и Европейският съюз ще го стори. Времето напредва. Обединеното кралство е готово да действа бързо и с оглед на постигнатото досега, се надявам че това важи и за ЕС", гласи писмото на Джонсън до Туск.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?