ЕС отказа да сътрудничи при преговорите между Турция и Кипър

ЕС отказа да сътрудничи при преговорите между Турция и Кипър

Европейският съюза се отказа от последния си отчаян опит да организира среща между Турция и Кипър, която да се проведе през почивните дни в финландската столица Хелзинки, предаде в четвъртък ББС.

Целта на срещата бе да се предотврати кризата относно евентуалното членство на Анкара в ЕС. През следващата седмица Европейската комисия ще публикува доклада за напредъка на Анкара, в който се очаква Турция да получи критики за това, че е затворила пристанищата си за кипърски кораби.

Кипър е член на ЕС, но Турция отказва да признае това. Островът бе разделен на две през 1974 г., когато Турция нахлу в северната част след преврат, подкрепен от поддръжници на съюза с Гърция.

Финландия заяви, че не може да събере всички страни около масата на преговорите, но ще продължи с усилията си. Това не е добър знак, посочва ББС. Хелзинки се надяваше, че ще успее да накара Турция да отвори част от морските си пътища за кипърските кораби, а в замяна ЕС ще подобри положението с икономическата изолация на турските кипърци.

Но според дипломатите Анкара е отказала да участва в преговорите с аргумента, че Гърция също трябва да е част от дискусията за Кипър. Отсега нататък дебатът ще се води на ниво официална дипломация, като финландският външен министър ще се срещне с лидера на турската част на Кипър.

Но малко наблюдатели са оптимисти за някаква положителна промяна на ситуацията преди сряда, когато ще бъде обявен докладът за напредъка на Турция, който ще засегне не само отношенията и с Кипър, но и политическите реформи и свободата на словото в страната.

Брюксел многократно предупреждаваше, че ако Анкара не изпълни обещанията си за реформи, това може да застраши шансовете ѝ за членство. Все пак не се очаква докладът да съдържа някаква препоръка за спиране на преговорите за членство, които започнаха едва преди година.

На лидерите на ЕС може да се наложи да вземат това трудно решение през декември, рискувайки да влошат сериозно отношенията си с Турция.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?