ЕС отказва участие в организирана от Русия конференция за сирийските бежанци

ЕС отказва участие в организирана от Русия конференция за сирийските бежанци

Европейският съюз заяви днес, че няма да участва в организираната от Русия международна конференция за връщането на сирийските бежанци в родината им, като посочи, че приоритет трябва да има безопасността на хората, за да могат те да се върнат в опустошената от войната страна, съобщи Асошиейтед прес.

Двудневната конференция, която трябва да започне утре, бе критикувана от ООН и от високопоставени представители на САЩ.

Руският президент Владимир Путин каза вчера, че големи части от Сирия са сравнително спокойни и е време милионите сирийци, които избягаха от родината си, да се върнат и да помогнат за нейното възстановяване.

Според върховния представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел обаче свикването на конференцията е преждевременно.

"ЕС и неговите страни членки няма да участват, защото смятат, че приоритетът на този етап имат реалните действия за създаване на условия за безопасно, доброволно, достойно и трайно завръщане на бежанците и на вътрешно разселените хора към родните им места", каза той.

Много сирийци и западните страни смятат, че сегашните условия в Сирия не са подходящи за масово завръщане на бежанците, отбелязва АП. Според Борел "условията в Сирия понастоящем не предполагат да се форсира масово доброволно завръщане в условия на безопасност и достойнство съгласно международното право". Налице са редица пречки, които все още спъват такова безопасно завръщане, добави той.

Вчера високопоставен сирийски представите каза, че покани за участие в конференцията са изпратени до всички страни, освен Турция, "от която не може да се очаква нищо позитивно" според него.

Сред страните, съгласили се да участват, са Китай, Русия, Иран, Ливан, ОАЕ, Пакистан и Оман. ООН ще участва като наблюдател.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа