ЕС откри с потрес, че е загробил 5 млрд. евро в ОНД

Европейският съюз се опозори с един от най-големите финансови скандали в историята си, след като миналата нощ стана ясно, че парите по програма за 7 милиарда евро за страните от Общността на независимите държави (ОНД) е изразходвана неправомерно, пише в. Таймс.

Разгневени депутати казаха, че 5 милиарда евро от парите на данъкоплатците са били изхарчени не по предназначение и поиска Европейската комисия да прекрати незабавно програмата Tacis (Technical Assistance for the Commonwealth of Independent States). Разхищенията са установени от контролните органи на ЕС.

В рамките на програмата Tacis Европа отделяше по 500 млн. евро годишно за бившите съветски републики. Ефективността от използването на тези средства обаче се оказала крайно ниска.

Одитори на ЕС са проверили изразходването на средствата по 29 проекта в Русия, осъществявани с пари по програмата. Оказва се, че само 9 от тях отговарят на изискванията и само по пет е извършена реална дейност.

Проверяващите посочват пример с енергийно – топлофикационен проект за град, който не желае такъв проект. Имало и проект, насочен за хармонизиране на пътните стандарти между Русия и ЕС, който е безсмислен, тъй като в самия ЕС няма общоприети стандарти. Предоставеното от ЕС пътно оборудване е останало неизползвано.

При друг случай финансирано от ЕС оборудване е било продадено от онези, които са го получили, защото не знаели как да го използват и не са имали необходимата Интерент връзка.

Спортни съоръжения, предназначени за деца, в крайна сметка се оказват под разпореждане на руската армия.

В доклада се обръща внимание на лошото управление на програмата, липсата на финансова дисциплина, но не се посочват целенасочени измами.

“Това е сериозен скандал за ЕС”, заяви Ханс – Питър Мартин, член на бюджетната комисия в Европарламента.

“Защо нищо не е било направено за 15 години? Ние загубихме милиарди и сме длъжни да прекратим незабавно финансирането по Tacis. Тези, които са се занимавали с това до този момент, трябва да се срамуват”, добави той.

Програмата за подпомагане на бившите съветски републики (без прибалтийските) бе учредена от ЕС, за да съдейства за развитието на икономическите, социалните и демократичните преобразувания.

Споделяне

Още от Европа