ЕС отлага решението си за Косово за догодина

Очаквам статутът на Косово да бъде решен през зимата или в началото на пролетта, заяви в четвъртък еврокомисарят по въпросите на разширяването Оли Рен, цитиран от Ройтерс.

Според него решение трябва да бъде намерено, тъй като сегашната ситуация не може да продължи. Ройтерс коментира, че думите на Рен потвърждават индикациите, че ЕС ще отложи всяко решение за след президентските избори в Сърбия. Те са насрочени за 20 януари, а по - вероятно е да приключат след втория тур на 3 февруари.

Косовските албански лидери заявиха тази седмица, че едностранно ще обявят независимост, но ще координират своите стъпки  със западните страни, включително САЩ и ЕС. 

Според евродипломати ЕС се приближава към споразумение в началото на идната година да разположи около 1600  полицейски и  съдебни служители, които да следят за правовия ред в Косово. От 27-те страни членки на ЕС основно Кипър се противопоставя на идеята за признаване на независимостта на провинцията без резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

“Обявяването на независимостта на Косово ще последва не много бързо и във всеки случай не тази година”, добави в този дух министърът на отбраната на Германия Франц Йозеф Юнг. Той подчерта, че все още се надява на консенсус в Съвета за сигурност на ООН.

Според него през февруари идната година ясно ще се види “какво ще стане с провинцията.

“САЩ смятат, че независимостта на Косово е неизбежна, но искат да направят всичко възможно да бъде избегнато насилието при обявяването ѝ, което изглежда все по-вероятно”, заяви държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс след разговорите си с руския външен министър Сергей Лавров.

“Надявам се, че руснаците са също толкова ангажирани като нас по отношение на мирен изход от ситуацията на Балканите и са по същия начин конструктивни”, добави тя. Според нея факт е, че Косово и Сърбия вече никога няма да бъдат едно цяло.

       

Споделяне

Още от Европа