ЕС отлага решението си за отварянето на границите

Сн. ЕПА/БГНЕС

Решението за отварянето на границите на ЕС за граждани от трети страни, които се смятат за безопасни от гледна точка на разпространението на коронавируса, се отлага. Причината е, че държавите от общността не успяха да се споразумеят за списъка от държави, чиито граждани могат да бъдат допускани на територията на ЕС, , предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници в Брюксел.

В петък вечерта посланиците на 27-те страни членки бяха предложили списък от петнайсетина страни, който не включва САЩ. Допускането на граждани от тези държави в ЕС трябваше да бъде позволено от 1 юли.

Хърватското председателство на ЕС даде на страните членки срок до събота вечерта да гласуват по списъка, но някои поискаха повече време. "Консултациите продължават и ще се удължат до понеделник", заяви пред АФП европейски дипломатически източник, предаде БТА.

Предложеният списък включва 14 страни - Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Мароко, Нова Зеландия, Сърбия, Тайланд, Тунис, Уругвай, Черна Гора, Южна Корея и Япония.

Към тях се добавя и Китай, но при условие, че Пекин въведе реципрочни мерки.

Предвижда се и приемане на посетителите от Андора, Ватикана, Монако и Сан Марино. Списъкът ще се преразглежда на всеки две седмици.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как да се подходи с новата детска болница?