ЕС отложи Брекзит до 31 януари

Доналд Туск и (на заден план) председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Европейският съюз се съгласи да даде отсрочка за Брекзит до 31 януари, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Държавите-членки са се съгласили да отложат развода с Лондон.

След предишното отлагане датата на Брекзит беше 31 октомври.

"27-те се съгласиха да приемат молбата на Великобритания за гъвкаво удължаване на Брекзит. Решението ще бъде официално оформено в писмен вид", съобщи Туск в Туитър.

Под гъвкаво удължаване се има предвид, че Великобритания ще може да излезе от ЕС и по-рано, ако постигнатото от премиера Борис Джонсън споразумение за Брекзит с ЕС бъде ратифицирано преди 31 януари.

Франция най-много се противопоставяше на ново дълго отлагане и постави условия за сегашното си съгласие: Великобритания да излезе от ЕС на 30 ноември или 31 декември, ако споразумението бъде ратифицирано преди някоя от тези дати.

Решението на ЕС се придружава от политическа декларация, в която съюзът аргументира новото отлагане, изключва предоговаряне на споразумението и иска номиниране на британски европейски комисар.

27-те решиха да не чакат гласуването в британския парламент, който ще заседава по-късно по искането на Борис Джонсън за предсрочни избори на 12 декември.

За да бъде прието, то трябва да бъде подкрепено от Камарата на общините с мнозинство от две трети.

Aко Лондон не напусне до 30 ноември, вероятно ще трябва да предложи кандидат за еврокомисар.

"Великобритания запазва всички свои права и задължения в ЕС, докато не напусне Общността", коментира говорител на ЕК.

Очаква се новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен да започне преговорите с Лондон по въпроса за евентуалното излъчване на еврокомисар на 1 ноември.

Несигурността на Брекзита отива прекалено надалеч

Координаторът на Европейския парламент за Брекзита Ги Верхофстат изрази днес облекчение, че "никой няма да умре в канавката", след като ЕС се съгласи да удължи до 31 януари догодина срока за раздялата с Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията припомни, че британският премиер Борис Джонсън е заявявал преди, че "по-скоро ще умре в канавката", отколкото да се съгласи с отсрочка след 31 октомври.

Верхофстат, председател на Направляващата група по Брекзита към ЕП, написа в "Туитър", че "независимо от това дали е отменен демократичният избор на Обединеното кралство, или ще има системно излизане, утвърдено или не от втори референдум, несигурността на Брекзита отива прекалено надалеч. Допълнителното време трябва да даде път напред".

Британският премиер Борис Джонсън заявява, че Камарата на общините, а не той са виновни за това, че Обединеното кралство няма да напусне ЕС на 31 октомври. Джонсън, макар и неохотно, бе принуден да поиска отлагане на раздялата съгласно закон, приет от депутатите. Неговият говорител Джеймс Слак каза, че премиерът е осигурил "в кратък срок страхотна нова сделка, позволяваща Обединеното кралство да напусне на 31 октомври с тази сделка, но парламентът я блокира".

Правителството на Германия приветства решението за отлагане на Брекзита до края на януари догодина. Говорителят на канцлерството Щефен Зайберт каза пред репортери, че това е "добро решение" и че Берлин е настроен "много положително" по повод единодушното решение на 27-те страни членки. По думите му сега "топката е в полето на Великобритания" и е необходимо тя да използва допълнителното време продуктивно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа