ЕС отново се кани да върне визовите ограничения за Западните Балкани

ЕС отново се кани да върне визовите ограничения за Западните Балкани

ЕС планира другата седмица да разгледа въпроса за въвеждането на временни визови ограничения за населението на страните от Западните Балкани - Сърбия, Албания, Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Съответно предварително споразумение с представителите на страните членки на ЕС е постигнал главният преговарящ от Европейския парламент Аугустин Диас де Мера, пише европейското издание "ИЮ обзървър".

Изданието уточнява, че властите на страните-членки на ЕС ще разгледат подготвените от ЕП предложения следващата седмица, а ако бъдат одобрени, гласуването по съответен законопроект ще бъде през септември.

Депутат от ЕП посочи, че политиците от ЕС са подложени на все по-голям натиск от страна на членките на ЕС, настояващи за въвеждане на ограничения за някои страни от Западните Балкани след отмяната на визите за тези страни през 2009 и 2010 г. От тогава силно са се увеличили исканията за предоставяне на политическо убежище от тези страни. Въпреки че положително решение на исканията има само в пет на сто от случаите, миграцията от Западните Балкани се превърна в проблем за ЕС.

Най-голям брой искания за получаване на политическо убежище са подадени във Великобритания, която не влиза в Шенгенското споразумение. Същевременно няма съществена промяна в броя на мигрантите в Италия и Унгария, сочат данни на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

По данни на службата през 2012 година исканията за предоставяне на убежище за гражданите на страните от Западните Балкани са се увеличили с 49 на сто в сравнение с 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?