ЕС отпуска 24.4 млн. евро за изследвания на ебола

ЕС отпуска 24.4 млн. евро за изследвания на ебола

Европейската комисия дава 24.4 млн. евро за изследвания на болестта ебола. Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта - от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола, съобщи Европейската комисия.

Средствата са по линия на програма "Хоризонт 2020", която е за научни изследвания и иновации. Парите се отпускат по бърза процедура, за да се започне работа възможно най-скоро.

Най-голяма част от средствата - над 15 милиона евро, ще получи белгийският клон на една от най-големите фармацевтични компании в света, която работи върху ваксина срещу ебола. Останалите пари се разпределят между изследователски институти от Белгия, Франция и Германия.

Европейският съюз работи активно от началото на кризата с болестта. Досега Европейската комисия е обещала 180 млн. евро помощ на засегнатите от епидемията страни. Това се прави като се предоставят здравни услуги на засегнатите общности и се помага за овладяване на разпространението на епидемията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа