ЕС отпуска втора помощ от 3 милиарда евро за бежанците в Турция

ЕС отпуска втора помощ от 3 милиарда евро за бежанците в Турция

Европейската комисия даде в сряда зелена светлина за втори финансов пакет от 3 милиарда евро за оказване на помощ на Турция за приема на сирийските бежанци на нейна територия, както бе обещано преди две години в спорното споразумение за мигрантите, сключено между ЕС и Анкара, предаде АФП.

Европейският съюз вече изпълни ангажимента си да предостави три милиарда евро за 2016 и 2017 г., като преди края на миналата година, т.е. само за 21 месеца, бяха изготвени програми, бяха поети задължения и бяха сключени договори за цялата сума, се посочва в съобщението.

 

След като 3-те милиарда евро от първия пакет бяха разпределени за няколко десетки проекти, Европейската комисия "започва набиране на средства за втори транш" със същия размер "за създаване на благоприятни условия за бежанците в Турция", се посочва в съобщение на ЕК.


Досега 500 000 деца получиха достъп до образование, а 1,2 милиона бежанци в Турция получават месечни парични преводи от ЕС.

 

Средствата от ЕС се влагат в проекти за посрещане на нуждите на бежанците и приемните общности, особено за хуманитарната помощ, образованието, здравеопазването, общинската инфраструктура и социално-икономическата подкрепа. Механизмът постига положителни резултати по отношение на бежанците в Турция.

 

Първият превод от създадения през 2016 г. механизъм бе съставен от един милиард евро от бюджета на ЕС и два милиарда евро, предоставени чрез вноски на държавите в ЕС. Комисията предлага тази схема да се запази, се посочва в прессъобщение на ЕК.

Турция приютява около 3,5 милиона сирийски бежанци и ЕК е решена да продължи да оказва подкрепа, тъй като необходимостта от помощ е все още значителна, отбелязва комисията.

В сряда българското правителство прие решение за отпускане на 200 000 евро като вноска в Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза, известен още като Фонд "Мадад", съобщи пресслужбата на кабинета.

Чрез фонда се подпомагат бежанците от гражданската война в Сирия, най-вече тези, които са се устроили временно в съседните държави - Турция, Ливан, Йордания, Ирак.

Към края на 2017 г. във фонда са внесени 1,409 млрд. евро, като 106 млн. евро е доброволният принос от държавите членки на ЕС. Европейската комисия отчита, че фондът е финансирал програми на обща стойност 1,213 млрд. евро.

 

От тях 40 на сто са насочени към бежанците в Турция, 28 на сто - към Ливан, 17 на сто - към Йордания, 9 на сто - към Ирак.

Разходите, свързани с изпълнението на решението, се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет средства за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи, се посочва в правителственото съобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?