ЕС отпусна 120 милиона евро извънредна помощ на палестинците

Европейският съюз реши в понеделник да отпусне извънредно 120 милиона евро на палестинската власт, за да могат хората да посрещнат основните си нужди, съобщи ББС.

От Европейската комисия заявиха, че тези пари трябва да стигнат едва за няколко месеца на спечелилата изборите партия Хамас да поддържа основните разходи на автономията.

От отпуснатите пари 40 милиона са предназначени за изплащането на енергийни разходи, а 64 милиона ще бъдат пренасочени към Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Около 20 млн. евро са за заплатите на администрацията на Палестинската автономия.

Решението бе взето след интензивни консултации дали да продължи европейската помощ за автономията, ако спечелилата изборите радикална групировка Хамас поеме управлението.

Палестинската автономия вече загуби 50 млн. долара, тъй като миналата седмица израелското правителство реши да блокира пари от данъци и такси, които постъпват в палестинската хазна.

Това е първият европейски паричен превод за палестинците откакто Хамас, която е в черния списък на терористичните организации на ЕС, спечели изборите в автономията на 25 януари.

Европейският съюз още не е взел решение дали ще продължи финансирането на палестинците, ако Хамас направи правителство.

Темата ще бъде обсъждана от външните министри на 25-те страни-членки, макар че решение не се очаква преди да бъде формиран кабинет начело с Хамас.

Международната общност поиска Хамас да промени политиката си спрямо Израел, включително да признае правото на съществуване на еврейската държава, както и да прекрати насилието.

Представителите на Хамас обаче призоваха донорите да уважават демократичния избор на палестинския народ.

ЕС е най-големият донор на Палестинската автономия, откакто тя беше създадена по силата на мирните договорености от Осло през 1994 година.

Международният пратеник Джеймс Уулфенсън алармира, че автономията се нуждае спешно от 60-80 млн. евро за месец февруари, които трябва да бъдат изплатени следващата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на конфиденциално писмо.

Споделяне

Още от Европа