ЕС отстъпва пред Русия, смятат новите страни - членки

В момент, когато ръководителите на Европейската комисия се готвят за ключови разговори с Москва, сред новите страни - членки на съюза, особено тези от бившия съветски блок, нарастват тревогите за политиката на Европейския съюз към Русия.

В интервю за Euobserver естонската външна министърка Кристина Оюланд критикува ЕС за начина, по който води преговорите с Русия. По думите ѝ, Евросъюзът приема безотказно исканията на Москва.

ЕС поиска Русия да разшири обхвата на търговското споразумение, което да се прилага и спрямо 10-те нови страни - членки, които се присъединяват на 1 май.

До този момент Русия отказва да подпише разширеното споразумение, като изтъква, че преди това трябва да бъдат решени 14 проблема, включително правата на руските малцинства в трите балтийски държави, както и търговски въпроси.

Брюксел се съгласи да проведе с Русия серия от "паралелни, но несъвразни дискусии", за да се преодолее блокажа на преговорите.

"(Това) е типично за руската дипломация - да се опитва да съчетава едни с други различни неща, които нямат реална връзка помежду си, такъв е случаят със споразумението и не само с него", посочи Оюланд пред Euobserver.

"В началото ние имахме много ясна позиция, която беше приета в Съвета на външните министри на ЕС...че споразумението трябва да бъде автоматично разширено".

"Днес сме в трудна ситуация, аз лично съм критична към този подход. По мое мнение, това е някакъв вид политика на отстъпление от страна на ЕС", твърди Оюланд.

Председателят на Европейската комисия Романо Проди, съпровождан от екип еврокомисари, замина в четвъртък за Москва, където ще разговаря с президента Владимир Путин.

Говори се, че споразумението ще бъде подписано следващия вторник в Люксембург на редовната двустранна среща с руския външен министър преди месечната среща на външните министри на ЕС.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?