ЕС отвори отново границите си за туристи от САЩ без Covid ваксини

ЕС отвори отново границите си за туристи от САЩ без Covid ваксини

Посланиците на страните от ЕС одобриха в сряда включването на САЩ в списъка с държави и територии, пътниците от които може да влизат на територията на съюза, дори ако не са ваксинирани срещу Covid-19, предаде Франс прес, като се позова на европейски източници.

В списъка са добавени още Албания, Северна Македония, Сърбия, Ливан, Тайван, Хонконг и Макао. Досега в него бяха влизаха 8 страни (Япония, Австралия, Израел, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея и Тайланд).

При все това властите в приемащите държави от ЕС може да подложат пътниците от тези държави на тестове или да ги поставят под карантина.

Заради пандемията ЕС затвори през март 2020 г. външните си граници за маловажни пътувания, а от една година редовно актуализира списък с трети страни, чиито жители имат право да влизат на негова територия. Миналия месец съюзът разреши влизането на пътници от трети страни, ако са ваксинирани, припомня АФП.

Една държава може да бъде включена в списъка, ако е регистрирала под 75 случая на КОВИД на 100 000 жители през последните 14 дни.

Съединените щати са отчели за периода 73.9 случая, сочат данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Същевременно ЕС преговаря със САЩ за взаимно признаване на ваксинационните сертификати.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?