ЕС пак напомня, че върховенството на закона трябва да се прилага

С мотива, че мониторинговият доклад на Еврокомисията за напредъка на България по глава “Правосъдие и вътрешен ред” все още се подготвя, шефът на Дирекция “Разширяване” в ЕК Бриджит Чернота отказа да коментира съдържанието му. През последните дни се тиражират информации, че докладът, който се очаква в края на месеца, ще е силно критичен, но на страната няма да се налага предпазна клауза.

Чернота е в София за участие във форума “Върховенство на закона – съдебна реформа и присъединяване към ЕС”, организиран от “Български институт за правни инициативи”. Тя отправи дипломатично настояване към българските власти да полагат самостоятелни усилия за справяне с корупцията и организираната престъпност.

“В ЕС не трябва да създаваме култура на зависимост. Усилията ни трябва да се съсредоточат към подобряване на експертния капацитет на различните страни членки, а не впоследствие, когато една страна има проблем, тя веднага да вика чужд експерт да го разреши”, коментира Чернота.

С това тя напомни за искането на МВР и Върховна касационна прокуратура Брюксел да изпрати експерт в България, който да следи на място разследването на корупционния мегаскандал “Александров - Овчаров”, за да убеди ЕК, че всичко е свършено както трябва.

В същото време първият секретар на мисията на ЕК в София Фернандо Понс Канто съобщи, че от 2002 до 2006 г. Брюксел е дал 65 милиона евро за укрепване на българската съдебна система. С тези пари е било подпомогнато създаването на Комисията за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност (комисията “Кушлев”), комисията за борба с корупцията към Висшия съдебен съвет и Националния институт на правосъдието.

Според него България и Румъния са били напълно подготвени да се присъединят към ЕС на 1 януари 2007 година, но напомни, че много от реформите в двете държави не са приключили.

Ръководителят на делегацията на ЕК в София Майкъл Хъмфрис добави, че новоприсъединилите се държави постепенно започват “да постигат” върховенството на закона, но са нужни допълнителни “стъпки и решителни действия”. Дипломатът коментира още, че България вече е приела необходимото законодателство, но то “трябва да се прилага”.

Посланикът на САЩ Джон Байърли призова да се анализира и оцени критично и обективно извършената до този момент работа. Тока останалите страни могат да използват този опит, а освен това чрез тази оценка ще могат да се очертаят областите, които все още се нуждаят от внимание, допълни посланикът.

Споделяне

Още от България