ЕС пак предупреди Лондон, че няма да има паралелни преговори за Брекзит и за търговията

Мишел Барние

Великобритания трябва да престане да натиска за незабавни паралелни разговори с Европейския съюз за споразумение за свободна търговия за периода след Брекзита, каза главният преговарящ за ЕС Мишел Барние. Първо трябва да се договорим за условията за "развода", подчерта той в реч пред Европейския парламент в Страсбург.

Според Барние в писмото на премиерката Тереза Мей отпреди седмица, с което тя задейства 2-годишната процедура за Брекзита, ясно се настоява за два паралелни цикъла от преговори - един за това как Великобритания ще напусне блока, и втори - за бъдещото търговско споразумение с ЕС.

"Това е много рисков подход. За да успеем, ние трябва, точно обратно, да посветим първата фаза на преговорите единствено на постигане на споразумение за принципите на "развода". Те трябва да включват гарантиране на правна сигурност за хората и фирмите, засегнати от британското напускане през март 2019 г.", каза той. Трябва да се постигне и споразумение за границата, което да гарантира, че крехкият мир в Северна Ирландия няма да бъде нарушен, добави Барние.

Едва след като се постигне напредък по тези въпроси, могат да започнат предварителни преговори за бъдещо споразумение по въпросите на търговията, сигурността и отбраната, отбеляза Барние.

Според него поетапният подход, изложен от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, няма за цел да даде на останалите 27 страни членки на ЕС тактическо предимство пред Лондон, а да изгради доверие и да подобри шансовете за споразумение през 2019 г.

Отправяйки завоалирано предупреждение към Великобритания да не се опитва да разцепва съюза по време на преговорите, Барние каза: "Единството има ключово значение и за нашите британски партньори. В крайна сметка, ако ЕС е разединен, просто няма да има споразумение. А ако няма споразумение, последствията ще бъдат тежки, особено за Обединеното кралство, но също и за ЕС. Ето защо сценарият "без споразумение" не е наш сценарий."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа