ЕС пак предупреди Полша за нарушенията на върховенството на закона

ЕС пак предупреди Полша за нарушенията на върховенството на закона

Европейският съюз може да замрази правото на глас на своята членка Полша, ако тя не промени курса си и не спазва върховенството на закона, каза заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, цитиран от Ройтерс.

"Не можем да правим компромиси с върховенството на закона. Този принцип или се спазва, или не. Ако не го спазваш, то Европа не може да мълчи", каза Катайнен, който е бивш премиер на Финландия, в интервю за Ройтерс.

Той изрази надежда, че германската канцлерка Ангела Меркел, която във вторник е на посещение във Варшава, ще успее да убеди Ярослав Качински и останалите полски ръководители "да спазват основните ценности, върху които е изграден целият Евросъюз и Европа като цяло".

Същевременно Качински, лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" отново даде израз на евроскептичните си позиции. Качински каза, че е съгласен с изразеното от новия президент на САЩ Доналд Тръмп мнение, че Евросъюзът служи предимно на интересите на Германия.

Теоретично Полша може да бъде лишена от право на глас в ЕС, ако всички останали 27 страни членки сметнат това за уместно, отбелязва Ройтерс. Унгария, която също има консервативно дясно правителство, негодуващо от намесата на Брюксел, обаче заяви, че ще наложи вето на подобно предложение.

Висши служители на ЕС казаха, че чувстват, че трябва поне да опитат да гласуват това предложение, ако Полша не отстъпи по въпроса за ограниченията върху медиите и за промените в Конституционния съд.

Според Катайнен полското правителство, със своята политика, клоняща към авторитаризъм, "опипва границите", които ЕС може да толерира. Той насърчи страните членки на съюза, включително Германия на Меркел, да използват влиянието си върху Полша. Според Катайнен ЕС може да прояви гъвкавост в някои области, включително фискалната политика, но спазването на върховенството на закона не подлежи на преговори.

В своето интервю Качински приветства нежеланието на Тръмп да се намесва в работите на други страни и изрази увереност, че новият президент на САЩ няма да разтури НАТО.

"Много неща остават неясни, но той (Тръмп) има едно преимущество: за разлика от Барак Обама, който критикуваше конституционните проблеми на Полша, той не се намесва в работите на други страни", изтъква лидерът на управляващата в Полша партия. Той отново призова страните членки на ЕС да се противопоставят на германската хегемония в него.

"Меркел е абсолютният номер 1 в ЕС и това не е здравословно положение", посочи полският политик. Той обаче добави, че предпочита консерваторката Меркел пред социалдемократа Мартин Шулц, бившия председател на Европарламента, който ще ѝ бъде съперник за канцлерския пост на парламентарните избори в Германия през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?