ЕС пак призова България за спешни мерки срещу корупцията и престъпността

Европейските външни министри обявиха, че България и Румъния трябва да предприемат спешни действия, за да се справят с престъпността и корупцията - области, в които не изпълняват стандартите на Европейския съюз, съобщи ББС.

Външните министри на страните членки заявиха, че България трябва да засили прозрачността и отчетността на съдилищата си и да налага по-тежки казания за организирана престъпност.

Значителни пропуски има и в румънската правосъдна система. ЕС е притеснен и от случаи на конфликт на интереси при правителствени чиновници.

Натискът върху София и Букурещ да ускорят реформите нараства заради желанието им да се присъединят към Шенгенското пространство следващата година, отбелязва ББС.

На среща в Брюксел в понеделник външните министри приеха заключения за последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка за България и Румъния. Те оцениха предприемането на наказателни реформи и обвинения за корупция по високите етажи и за организирана престъпност от страна на България.

Първите дипломати на ЕС обаче отбелязват оставащите слабости в практиката на прокуратура и съда. Повторени са препоръките за пълно и правилно прилагане на антикорупционната стратегия, на закона за конфликт на интереси и правилата за обществени поръчки, съобщи БНР.

Съветът по общи въпроси на Европейския съюз определи мониторинговия механизъм като "подходящ инструмент”, който остава в сила до постигане на очакваните резултати.

От пресцентъра на МВнР допълниха, че външните министри са отчели "наличието на силен реформаторски импулс в България". Отбелязано е било и новото по-добро равнище на сътрудничество между българското правителство и Европейската комисия.

Приемането на политически заключения е стандартна практика, в рамките на която държавите членки на ЕС дават официално становище по докладите по правосъдие и вътрешни работи, изготвени от Европейската комисия, уточняват от МВнР.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?