ЕС планира варианти за подкрепа на бъдещото правителство на Либия

ЕС планира варианти за подкрепа на бъдещото правителство на Либия

Лидерите на ЕС се канят да подкрепят усилията за създаване на правителство на националното единство в разкъсваната от конфликти Либия, за които посредничи ООН. Поддръжката може да включва мисия за гарантиране на сигурността, предаде Асошиейтед прес.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че нейната служба "прави планове за всички възможно начини да се подкрепи, включително в областта на сигурността, бъдещо правителство на националното единство".

Либия е главната отправна точка за мигранти, бягащи от бедността или войната, търсейки по-добър живот в Европа. Конфликтът предизвика сериозни опасения, че екстремисти също могат да преминат.

"Има огнище на нестабилност само на няколко часа от границите на Европа, в Либия", заяви белгийският премиер Шарл Мишел при пристигането си за втория ден от срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел. "Европа трябва да остане бдителна, защото може да бъде засегната от последствията на всяко влошаване на ситуацията в Либия, независимо дали те включват миграция, екстремизъм, тероризъм или всякакви видове трафик", предупреди той.

Лидерите на ЕС предлагат на ООН да окажат помощ на Либия, на фона на преговорите между враждуващите либийски фракции в Мароко. Те възлагат на Могерини да планира различни варианти за подкрепа на ново правителство.

Политическата криза в Либия доведе до създаването на две правителства и два парламента в страната, в добавка към съперничещите си въоръжени фракции и милиции. Борбите за власт и сблъсъците потопиха страната в хаос и проправиха пътя за експанзията на джихадистката групировка "Ислямска държава". ЕС обаче няма намерение да действа без официално искане на ООН или покана от самата Либия. Много от 28-те страни проявяват неохота да осигурят войски или ресурси поради нестабилността и липсата на правителство на националното единство.

Могерини е казвала, че ЕС може да проведе военна операция в Либия, последвана от мисия за налагане на върховенството на закона, която да помогне за изграждането на полицията и съдебната система. Може да са необходими войски, които да охраняват пристанищата или летищата и обществените сгради.

Самата върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността е от Италия - първата страна, до която достига миграционната вълна от Либия. Могерини заяви, че ще направи конкретни предложения за възможни мерки на следващата среща на външните министри от ЕС на 20 април.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?