ЕС почти е готов с търговския механизъм за заобикаляне на санкциите на САЩ срещу Иран

Европейският представител по външната политика Федерика Могерини

Европейските членове на Съвета за сигурност на ООН призоваха Иран да се придържа към условията на ядреното споразумение от 2015 година. Те дадоха гаранции, че ЕС е близо до финализиране на търговски механизъм за заобикаляне на санкциите на САЩ, предаде ДПА.

ЕС работи за запазване на ядрената сделка с Иран след изтеглянето на САЩ, но Техеран заяви миналия месец, че ще спре да спазва ключови елементи от сделката, ако европейските ѝ партньори не успеят да осигурят облекчение на санкциите.

Инструментът в подкрепа на търговския обмен (INSTEX), европейският механизъм за компаниите, които извършват бартерна търговия с Иран, като същевременно избягват американските санкции, бе обявен през януари, но засега не успява да започне да работи.

Европейският съюз и неговите членове "приключват въвеждането в оперативна готовност на INSTEX. . . за улесняване на законната търговия с Иран", се казва в изявлението на членовете на съвета Франция, Германия, Великобритания, Белгия и Полша, заедно с предстоящия член на Естония.

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини каза вчера, че смята, че инструментът е готов за използване. Въпреки това няма много яснота как ще работи и кои компании ще го използват.

Това е преди всичко схема за избягване на преки трансакции между европейските и иранските финансови системи, но не е ясно дали тя може да се противопостави на възпиращата сила на санкциите на САЩ, когато дойде време предприятията да решат дали търгуват на иранския пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа