ЕС подготвя черен списък на данъчните убежища

ЕС подготвя черен списък на данъчните убежища

Черен списък на данъчните убежища ще съставят министрите на финансите на ЕС на 5 декември. Проектът засега включва около 20 юрисдикции, но окончателният документ може да се окаже доста по-къс заради политически договорки, информира Ройтерс.

След няколко скандала с разкриване на схеми за избягване на плащане на данъци от компании и богати личности, ЕС започна през февруари процедура за изготвяне на списък на данъчните убежища, за да предотврати създаването на т. нар. фирми пощенски кутии в чужбина, които в много случаи са законни, но могат да прикриват незаконна дейност.

След продължило около година проучване на 92 юрисдикции, възприемани като евентуални данъчни убежища, експерти на ЕС са подготвили проектосписък на тези, които не покриват стандартите на ЕС за данъчна прозрачност и сътрудничество.

Списъкът съдържа около 20 юрисдикции, посочи в петък високопоставен представител на ЕС. Той допълни, че бройката може да бъде намалена, когато финансовите министри се срещнат във вторник в Брюксел, тъй като някои страни членки могат да се противопоставят на включването на определени юрисдикции.

Много представители на ЕС са на мнение, че със сигурност ще бъде приет такъв списък, особено след новото засилване на обществения натиск, последвало публикуването на т.нар. "Парадайз пейпърс" (Paradise Papers) неотдавна.

Според източник на Франс прес списъкът ще съдържа най-малко 10 държави.

Списъкът обаче далеч не изглеждаше толкова сигурен само преди няколко седмици и според източника на Ройтерс министрите може все пак и да решат да отложат приемането му.

За да бъдат спечелени скептично настроените правителства, най-ефективните контрамерки, като налог върху трансакциите на данъчните убежища, може да бъдат оставени в правомощията на държавите членки - решение, която да създаде законови "вратички".

Източникът от ЕС посочи, че е съставен втори т.нар. сив списък на юрисдикции, които не отговарят на стандартите на ЕС, но са се ангажирали да променят данъчните си разпоредби.
Списъкът е оценяван като победа за страните, които не са особено ентусиазирани от процеса на засилване на данъчната прозрачност, например Люксембург и Малта, тъй като няколко юрисдикции, за които се смята, че играят ролята на данъчни убежища, ще избегнат рисковете за репутацията си, породени от включването им в черния списък.

Министрите могат да решат сивият списък да не бъде обявен публично. Източникът на Ройтерс отбеляза, че той включва около 20 други държави.

Очаква се също така финансовите министри на ЕС да приемат съвместна позиция за облагането с данъци на корпорации като Амазон (Amazon) и Фейсбук (Facebook). Те са обвинявани, че плащат прекалено малко данъци в ЕС, регистрирайки централите си в държави с ниски ставки, като Ирландия или Люксембург.

Текстът на проектокомюникето за срещата във вторник е смекчен под натиска на страните, които заемат сдържани позиции към мерките, допълва Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес