ЕС подготвя допълнителни санкции срещу Русия

Европейският съвет не е постигнал консенсус по въпроса за среща с Путин

Залата, в която в Брюксел заседават европейските лидери, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският съвет възложи на Европейската комисия да проучи допълнителни възможности за нови икономически санкции срещу Русия. Това се посочва в заключенията, приети тази нощ от държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

ЕС отбелязва нуждата от твърд съгласуван отговор на всяко следващо злоумишлено и незаконно действие от руска страна. Европейският съвет поставя задачата да се проучат възможности за налагането на допълнителни ограничения срещу Русия, включително в областта на икономиката.

Отбелязва се, че ЕС остава открит за сътрудничество с Москва по въпроси от взаимен интерес като обстановката в Либия и Сирия, ядреното споразумение с Иран. Европейският съвет изразява очакване Русия да покаже политическа воля и да спре действията срещу ЕС, европейските държави и други страни.

Без консенсус по въпроса за възможна среща с Путин

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз са обсъдили и са отхвърлили инициативата на германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за провеждане на среща на лидерите на блока с руския президент Владимир Путин, заяви снощи самата Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Това беше една много обстойна и нелека дискусия", каза Меркел и добави: "Още веднъж определихме при какви условия сме готови да работим и да общуваме по-тясно с Русия . . . Днес не бе взето решение за провеждане на среща в близко време".

Германската канцелерка обаче подчерта важността от поддържане на диалога с Русия и каза, че страните членки на ЕС "работят върху формата на този диалог", отбелязва Франс прес.

Агенция Блумбърг, позовавайки се на дипломатически източници, отбеляза, че инициативата за среща на върха ЕС-Русия не влезе в заключителната декларация на срещата на Европейския съвет за Русия заради възраженията на редица страни членки от Източна Европа, заявили, че са готови да наложат вето на този документ. Освен това обаче в декларацията не се споменава и стратегията на Върховния представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел за "отблъскване, сдържане и въвличане" на Русия.

На Европейския съвет снощи Полша и трите балтийски държави поддържаха позицията, че евентуална среща на върха с Русия по време на влошените отношения с нея би пратила погрешно послание към света. Във връзка с разговорите между президента на САЩ Джо Байдън и Путин на 16 юни в Женева френският президент Еманюел Макрон каза вчера пред Европейския съвет, че евентуална среща с Путин би представлявала "диалог, който ще защити нашите интереси".

Среща на върха ЕС-Русия не е имало от февруари 2014 г..

Днес Франция потвърди позицията си, че е необходимо ЕС да говори на високо равнище с Русия, въпреки отказа на няколко страни членки да подновят този диалог, предаде Франс прес.

"Европа трябва да говори на високо равнище с Русия, без наивност и оставяйки твърда, както го направи американският президент Джо Байдън с Владимир Путин на 16 юни в Женева", заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан на обща пресконференция с намиращия се в Париж американски държавен секретар Антъни Блинкън.

Кремъл е разочарован от отказа на ЕС да подкрепи предложението на Париж и Берлин за среща между лидерите на блока и президента на Русия Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Общо взето, президентът Путин беше и остава заинтересуван от подобряването на работните отношения между Москва и Брюксел", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че европейската позиция "е фрагментирана, не винаги последователна и понякога неясна".

Президентът Радев подкрепя среща ЕС-Русия

Президентът Румен Радев съобщи, че подкрепя предложението на Франция и Германия за среща ЕС-Русия. Категорично подкрепих и приветствах тази инициатива за актуализация на стратегията за отношенията с Русия, заяви той пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Тук не става въпрос просто за отношението към Русия, а за нивото на нашите амбиции като съюз по отношение на нашата глобална роля. Дали ще бъдем глобален фактор, или зрител на глобалната арена, където се състезават глобалните играчи като САЩ, Китай, Русия.

Напомних на всички лидери, че всички подписахме през 2017 г. Римската декларация, където ясно е заложено, че Европа трябва да бъде стратегически фактор на световната арена, посочи Радев.

В геополитиката е нужен реализъм. Седемте години на санкции не доведоха до желаните резултати. Необходимо е да търсим нови инструменти за развитие на нашите отношения с Русия, най-вече за деескалация. С Русия споделяме общо европейско пространство, и по отношение на климата, здравеопазването и сигурността. Само губим взаимно от противопоставянето, добави президентът.

Инициативата на канцлера Меркел и президента Макрон е едно логично предложение. Въпреки че не намери място в заключителната декларация поради опасенията на някои държави, тази форма на диалог ще намери начин да бъде реализирана рано или късно, прогнозира държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?