ЕС подкрепи членството на Русия в СТО

Русия подписа протокол с Европейския съюз за сроковете за влизането ѝ в Световната търговска организация (СТО). Подкрепата на ЕС премахна една от големите пречки пред амбициите на Москва да стане член на организацията. В замяна руският президент обеща страната му да ускори ратификацията на Протокола от Киото.

Европейският комисар по въпросите на търговията Паскал Лами и руският търговски министър Герман Греф постигнаха споразумението на среща в Москва, с което се поставя края на шестгодишни разговори.

Русия, която е най-голямата икономика извън СТО, предстои да се договори със САЩ и Китай.

Към този момент само 10 от всички 147 страни - членки на СТО поддържат влизането на Русия в организацията. Очаква се споразумението с ЕС да облекчи значително по-нататъшните преговори на Русия.

Основните възражения на Европейския съюз срещу членството на Русия в СТО бяха свързани с вътрешните цени на енергоносителите. Европа настояваше те да бъдат значително повишени с аргумента, че евтината енергия създава преимущества за руските стоки на европейския пазар.

Подписаното в Москва споразумение между ЕС и Русия съдържа договорености за понижаване на импортните тарифи и определя условията за достъп на европейски банкови, застрахователни и телекомуникационни компании на руския пазар, предаде РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция, че в замяна на получената от ЕС подкрепа Русия ще ускори ратификацията на Протокола от Киото, предаде Би Би Си.

ЕС отдавна настоява Русия да ратифицира Протокола от Киото, чиято цел е редуцирането на вредните газови емисии във въздуха.

След като Вашингтон се оттегли от Протокола през 2001 г., руската ратификация е от жизненоважно значение за влизане на документа в сила, тъй като той се нуждае от подкрепата на най-малко 55 развиващи се страни, на които се падат 55% от произвежданите вредни газови емисии.

Срещата в Москва между Русия и ЕС е първата, откакто съюзът е в разширен състав от 25 страни - членки.

При откриването Путин каза, че Русия и ЕС ще бъдат равноправни партньори.

Още от Бизнес